ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Zgomotul din jurul numirii șefului Statului Major al Armatei are ecouri până la NATO, afirmă colonelul (r) Ion Petrescu, într-o intervenție de la Digi 24.

După ce Președintele a refuzat numirea unui nou șef al Statului Major, iar Guvernul a anunțat că va ataca în contencios administrativ decretul  prin care șeful statului a prelungit cu un an mandatul șefului Statului Major al Armatei, generalul Nicolae Ciucă, colonelul Petrescu spune că totul face parte din lupta pentru Putere, dar că în joc este imaginea Armatei României. Într-un anunț de ultimă oră, Ministerul Apărării Naționale a anunțat că  a depus o plângere prealabilă la Administrația Prezidențială, prin care solicită revocarea Decretului nr. 1.331 emis în data de 28 decembrie 2018, privind prelungirea mandatului șefului Statului Major al Apărării (SMAp).

„E lupta pentru putere, există și precedente, atunci când actualul partid majoritar a preluat puterea și a numit ministru al apărării, în anul 2000, acela a dorit cu orice preț să îl numească el pe șeful Statului Major. Numai că a existat o minte luminată la Cotroceni care a propus președintelui, care își încheia mandatul, să fie exact generalul care urma să fie propus și de partidul ce a preluat puterea. Această istorie are relevanță, pentru că șeful Statului Major nu trebuie șantajat de nicio forță politică. Numirea e un act care confirmă merite militare incontestabile”, a spus Ion Petrescu.

Acesta a declarat că ce se întâmplă acum și ce s-a întâmplat pe vremea mandatului Președintelui Constantinescu trebuie să fie o reflecție la nivelul legislativului, pentru a se evita, pe viitor, implicarea factorului politic în ceea ce se numește comandantul Armatei. 

„Șeful Statului Major al Apărării este primul care pune mâna pe telefon și discută cu Aliații, într-o situație de criză”, a declarat colonelul Petrescu.

„Este o dovadă de incompetență. E vorba și de partidele aflate la putere, și de cele din opoziție. Se joacă cu un lucru care la NATO a generat nedumeriri și mari semne de întrebare. E vorba de imaginea Armatei române. În NATO România a intrat datorită Armatei române. A intrat și pentru că generalul Ciucă a comandat primul batalion trimis în Afganistan, la cererea expresă a NATO”, a subliniat analistul militar.