Zgomotul din jurul numirii șefului Statului Major al Armatei are ecouri până la NATO, afirmă colonelul (r) Ion Petrescu, într-o intervenție de la Digi 24.

După ce Președintele a refuzat numirea unui nou șef al Statului Major, iar Guvernul a anunțat că va ataca în contencios administrativ decretul  prin care șeful statului a prelungit cu un an mandatul șefului Statului Major al Armatei, generalul Nicolae Ciucă, colonelul Petrescu spune că totul face parte din lupta pentru Putere, dar că în joc este imaginea Armatei României. Într-un anunț de ultimă oră, Ministerul Apărării Naționale a anunțat că  a depus o plângere prealabilă la Administrația Prezidențială, prin care solicită revocarea Decretului nr. 1.331 emis în data de 28 decembrie 2018, privind prelungirea mandatului șefului Statului Major al Apărării (SMAp).

„E lupta pentru putere, există și precedente, atunci când actualul partid majoritar a preluat puterea și a numit ministru al apărării, în anul 2000, acela a dorit cu orice preț să îl numească el pe șeful Statului Major. Numai că a existat o minte luminată la Cotroceni care a propus președintelui, care își încheia mandatul, să fie exact generalul care urma să fie propus și de partidul ce a preluat puterea. Această istorie are relevanță, pentru că șeful Statului Major nu trebuie șantajat de nicio forță politică. Numirea e un act care confirmă merite militare incontestabile”, a spus Ion Petrescu.

Acesta a declarat că ce se întâmplă acum și ce s-a întâmplat pe vremea mandatului Președintelui Constantinescu trebuie să fie o reflecție la nivelul legislativului, pentru a se evita, pe viitor, implicarea factorului politic în ceea ce se numește comandantul Armatei. 

„Șeful Statului Major al Apărării este primul care pune mâna pe telefon și discută cu Aliații, într-o situație de criză”, a declarat colonelul Petrescu.

„Este o dovadă de incompetență. E vorba și de partidele aflate la putere, și de cele din opoziție. Se joacă cu un lucru care la NATO a generat nedumeriri și mari semne de întrebare. E vorba de imaginea Armatei române. În NATO România a intrat datorită Armatei române. A intrat și pentru că generalul Ciucă a comandat primul batalion trimis în Afganistan, la cererea expresă a NATO”, a subliniat analistul militar.

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews