ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Klaus Iohannis a afirmat, joi, că nu a discutat cu Donald Trump privind relocarea de noi trupe în România, după ce președintele Recep Erdogan a semnalat că Turcia ar putea închide două baze americane.

„Au existat diferite discuții cu partenerul american pentru a evalua cum putem să continuăm cooperarea și colaborarea. Însă nu s-a discutat în concret despre relocarea unor baze din alte țări în România”, a declarat Klaus Iohannis, întrebat joi la Cotroceni dacă au fost discuții cu Donald Trump în acest sens.
 
Președintele Klaus Iohannis a declarat, joi seară, că în cadrul discuțiilor cu omologul american, Donald Trump, cei doi nu au vorbit despre transferul trupelor americane din Turcia în România, în cazul închiderii bazelor militare americane, în contextul afirmațiilor recente făcute de Erdogan.

În urmă cu o lună, președintele Turciei, anunța că Turcia ar putea închide baza de la Incirlik, care găzduiește arme nucleare americane, ca urmare a amenințărilor din partea SUA cu sancțiuni contra Ankarei și a rezoluție Senatului de la Washington prin care este recunoscut genocidul otoman împotriva poporului armean, relatează Reuters online.
 
Turcii au mai amenințat cu închiderea bazei de la Incirlik și în 2017. În 2016, după eșuarea loviturii de stat din Turcia, mii de polițiști turci au înconjurat baza, într-o scenă cel puțin neobișnuită.

Relațiile dintre Turcia și NATO sunt tensionate din cauza deciziei Ankarei de a achiziționa un sistem antiaerian rus de tip S-400 și din cauza intervenției militare turce împotriva grupurilor insurgente kurde din nordului Siriei.
 
În aprilie 2019, think-tank-ul american „Geopolitical futures” scria că patru baze din România erau între favoritele să preia armele nucleare și avioanele americane de la Incirlik, dacă turcii nu vor mai dori să le găzduiască.