ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În remarcabila tăcere a presei „anticomuniste” despre acest caz, continuăm abordarea apariției profesorului Lucian Boia pe lista „brigadierilor Securității”, despre care ActiveNews a relatat în urma dezvăluirilor făcute de Evenimentul Istoric săptămâna trecută.

Mai precis, în urma cercetărilor realizate de jurnalistul Victor Roncea pentru Evenimentul istoric reiese că dosarul pe care Mădălin Hodor l-a făcut public cu câteva zile după alegerile de la Academie a fost cunoscut de acesta și de Germina Nagâț încă din data de 9 noiembrie 2015!
 
„Proclamat erou al luptei anticomuniste și aplaudat de Vladimir Tismăneanu și Cristian Preda, între mulți alții care l-au porcăit public pe Ioan-Aurel Pop, pentru Mădălin Hodor au intervenit noii brigadieri, ai societății civile, în frunte cu Gabriel Liiceanu, care au încercat să convingă opinia publică, pe canalele controlate de rețeaua lor, că acțiunea acestuia vizează curățirea României de foști securiști și n-are nici o legătură cu alegerile de la Academie. O mare și sinistră minciună. Investigația noastră certifică contrariul iar dovada se regăsește chiar între coperțile Dosarul SIE de la CNSAS.

Astfel, în realitate, Dosarul în cauză a fost arhivat și inventariat de Mădălin Hodor, de data aceasta în calitate de cercetător angajat al CNSAS și subaltern al Germinei Nagâț, pe vremea când aceasta era director la Investigații, conform semnăturii obligatorii înscrise pe fișa CNSAS atașată documentului, la data de 9.11.2015. Da, ați citit bine. Eroul muncii anticomuniste și șefa lui aveau cunoștință de acest Tabel strict secret de „colaboratori ai Securității” încă din 9 noiembrie 2015, data probabilă când a fost transmis de SIE, alterat,  către Arhiva CNSAS. Dar a durat trei ani ca să le vină ideea cu purificarea întregii lumi de agenții de influență ai DIE/CIE/SIE – unii cu adevărat nocivi pentru România dar mulți de-a dreptul nevinovați -, întâmplător în preajma alegerilor de la Academie.

Aceeași fișă atestă că Germina Nagâț s-a repezit la Dosar pentru a vedea cu ochii ei pagina remisă de SIE cu privire la Lucian Boia a doua zi după ce am solicitat oficial Colegiului CNSAS copierea ei. Cu toate acestea, deși se cunoaște prin intermediul ei de circa două luni că Boia figurează pe lista acoperită de SIE, „22” și GDS au uitat să ne mai furnizeze și aceasta informație-bombă despre „brigadierul Securității” de la Humanitas. Așteptăm, desigur, în orice moment, și înfierarea lui Lucian Boia, de către Gabriel Liiceanu, Vladimir Tismăneanu și Andreea Pora, în aceeași măsură și notă ca cea a lui Ioan-Aurel Pop”, scria Victor Roncea în Evenimentul istoric.

Revenind la cazul „Boia”, nici azi, la o săptămână de la dezvăluirile făcute de Evenimentul Istoric, Revista 22 nu a găsit timp pentru a le menționa măcar, iar pe Lucian Boia nu-l întreabă nimeni despre asta. De altfel, niciuna dintre mass-media auto-proclamat „anticomunistă” nu a găsit de cuviință să sufle un cuvințel despre asta, deși acuzațiile aduse de Mădălin Hodor lui Ioan Aurel Pop au căpătat spații generoase.

Să aibă vreo legătură tăcerea acestor organe media cu faptul că acestea l-au promovat pe Lucian Boia și teoriile sale?
 
Profesorul Cristian Troncotă a comentat cazul, afirmând la vremea respectivă că publicarea listei de către Revista 22 a fost o dezinformare. Acesta a zis că Mădălin Hodor este „sicofant, aplaudac”.
 
„Chestia aia a fost dată pentru că e un atac la adresa lui Ioan Aurel Pop. E un om de mare valoare, el a fost șeful de promoție pe țară pe vremea Generației mele. E singurul om care are un discurs naționalist de te unge pe inimă. 

Au încercat să-l recruteze și el a zis NU. De ce-l dai pe listă dacă el a zis NU? Asta însemna că „se renunță la el, s-a încercat și a refuzat”. Hodor nu e cercetător, e sicofant. Sau aplaudac. Ce zice Tismăneanu...Știți cum îi zice lui Radu Ioanid? Ăsta micu, Hodor, când îl vede, zice...„Șefu!”, a spus la vremea respectivă, istoricul Cristian Troncotă.

Legătura de la CNSAS

Germina Nagâț, fosta șefă directă a lui Mădălin Hodor pe vremea când aceasta era șefa Direcției de Investigatii din cadrul Consiliului Național de Studiere a Arhivelor Securității (CNSAS), are legături trainice cu Grupul de Dialog Social (GDS), entitate care-l promovează masiv pe Lucian Boia.

Astfel, în 2013, actuala reprezentantă a USR în conducerea CNSAS a primit Premiul Grupului pentru Dialog Social „pentru devotamentul admirabil cu care servește cauza adevărului istoric, a confruntării cu un trecut traumatic și a consolidării culturii politice democratice din România”.

De altfel, doamna Nagâț a publicat în Dilema Veche și este invitată a editurii Humanitas la evenimentele acesteia.  În 2014, Germina Nagâț și Lucian Boia stăteau umăr la umăr la o lansare de carte a Editurii lui Gabriel Liiceanu, la Bookfest. Vladjmir Tismăneanu o elogiază constant în articolele sale de pe platforma Contributors.

Probabil că legăturile dintre cel care trebuia controlat - Lucian Boia -,și Germina Nagâț - cea care trebuia să-l controleze -, sunt mult mai vechi, dacă ținem cont de faptul că aceasta a absolvit Facultatea de Istorie a Universității București chiar în timp ce istoricul promovat de Humanitas era secretar în Biroul Organizației de Bază al PCR București.
 
Apoi, în cadrul CNSAS, Germina Nagâț, invitata și premiata GDS, a fost șefa directă a lui Mădălin Hodor, membru GDS și amândoi „au uitat” fix pagina în care figura Lucian Boia, altă figură ilustră a GDS. Întâmplător, nu?