ACTUALIZARE 18:10 Comisiile reunite de Energie și Economie ale Senatului, responsabile cu raportul asupra cererii de reexaminare a Legii offshore înaintată de președintele Klaus Iohannis, au modificat substanțial actul normativ față de varianta în care acesta fusese adoptat de Camera Deputaților.

Din păcate, noua formulă a legii este mult mai defavorabilă statului român decât versiunea respinsă de Președinte, iar amendamentele trecute cu mare discreție și despre ActiveNews a anunțat de săptămâna trecută au fost adoptate.
 
Toate taxele și redevențele datorate de companiile care vor să extragă gaze naturale din Marea Neagră vor fi înghețate pe toată perioada acordurilor petroliere semnate cu statul român, iar acestea își vor putea deduce din baza de impunere a impozitului pe veniturile suplimentare offshore toate investițiile efectuate în perimetrele concesionate, de la intrarea în vigoare a acordurilor petroliere, în limita a 60% din totalul veniturilor suplimentare, potrivit Profit.ro.

În plus, a fost înghețat pe toată perioada concesiunilor și procentul de 50% din cantitatea de gaze naturale contractate cu livrare în același an calendaristic pe care petroliștii din Marea Neagră sunt obligați să îl vândă anual pe bursele de gaze din România, în mod transparent și nediscriminatoriu.
 
Promisiunile liderilor PSD cum că nu vor da înapoi pe acest subiect nu au menținute.
 
Știrea inițială

Senatul României ar putea dezbate luni, în calitate de primă Cameră sesizată, cererea de reexaminare a președintelui Klaus Iohannis pentru proiectul de lege privind unele măsuri necesare pentru implementarea operațiunilor petroliere de către titularii de acorduri referitoare la perimetre petroliere offshore.

Potrivit site-ului Senatului, cererea de reexaminare este înscrisă pe ordinea de zi de luni a Comisiilor economică și de energie. Ulterior, Biroul permanent al Senatului ar putea înscrie acest act normativ pe ordinea de zi a plenului de luni.

Președintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, vineri, că Legea offshore va fi adoptată în această săptămână în Parlament, subliniind că nu a „cedat" față de cele decise în sesiunea trecută.

El a menționat că Legea offshore urmează să fie adoptată luni în Senat și miercuri în Camera Deputaților, care este for decizional.

„Legea offshore a fost adoptată în comisie la Senat săptămâna aceasta, luni intră în plen la Senat, luni seara ajunge la Camera Deputaților, marți în comisii la Camera Deputaților și miercuri vrem să intrăm la votul final. Nu am cedat față de ceea ce am hotărât împreună în sesiunea trecută cu privire la condițiile puse în acea lege, condiții avantajoase pentru statul român și condiții acceptabile pentru cei care investesc, pentru că dacă nu sunt acceptabile, nu investește nimeni", a afirmat Dragnea.
 
Cu toate acestea, două amendamente favorabile marilor companii petroliere au fost introduse în noul proiect, informa ActiveNews săptămâna trecută.

Camera Deputaților a adoptat pe 9 iulie, în sesiune extraordinară, proiectul de lege privind unele măsuri necesare pentru implementarea operațiunilor petroliere de către titularii de acorduri referitoare la perimetre petroliere offshore.

Proiectul de lege stabilește unele măsuri necesare pentru implementarea operațiunilor petroliere de explorare, dezvoltare, exploatare a zăcămintelor de petrol și de abandonare, precum și a lucrărilor/lucrărilor la sonde aferente operațiunilor petroliere, desfășurate de titularii de acorduri petroliere cu privire la perimetrele petroliere offshore, în conformitate cu prevederile acordurilor petroliere încheiate între titulari și Agenția Națională pentru Resurse Minerale.

Președintele Klaus Iohannis a trimis pe 2 august Parlamentului, spre reexaminare, Legea offshore.

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews