ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Partidul Național Liberal a lansat un pachet legislativ pentru stimularea natalității, informează Știripesurse.


Inițiativa este motivată de scăderea dramatică a natalității în țara noastră, până la niveluri întâlnite în timpul celui de-al doilea război mondial. 

În aceste condiții, Academia Română a avertizat anul trecut că în următorii 20-30 de ani, populația țării va ajunge la 16 milioane. Reamintim că în 1989, România avea aproape 23 de milioane de locuitori. Polonia și Ungaria au luat deja, de ani buni, măsuri pentru stimularea demografiei care au început să dea rezultate, așa cum arăta o analiză ActiveNews din 2018.

Pachetul legislativ propus de PNL cuprinde următoarele proiecte de lege:
 
• Inițiativă legislativă care propune ca mamele sau, după caz, persoanele care au în întreținere copii cu vârsta de până la trei ani, să beneficieze de vouchere valorice în valoare lunară de 150 de euro pentru fiecare copil cu vârsta de până la trei ani, destinate achiziționării de servicii de asistență și îngrijire a copilului, care pot fi utilizate la creșe, grădinițe, servicii bone, etc..

• Proiect de lege care încurajează companiile private cu minim 30 de angajați să construiască creșe sau grădinițe pentru copiii angajaților acestora, scutindu-se din plata impozitului pe profit, anual, sumele de bani utilizate pentru construirea și/sau întreținerea acestor spații.

• Proiect de lege pentru sprijinirea creării Băncilor de Lapte Matern, având în vedere situația critică în care se află România din acest punct de vedere.

• Inițiativă legislativă care presupune înființarea unei Comisii Naționale de Alăptare - soluție recomandată de Unicef și Organizația Mondială a Sănătății, printre statele care au deja o astfel de Comisie numărându-se Germania, Statele Unite, Canada. Situația precară în care se află România din acest punct de vedere face necesară adoptarea unor măsuri de stimulare a practicilor alăptării.

• Inițiativă legislativă care să ofere un cadru legal prin care mamele pot îngriji simultan până la trei copii, inclusiv cei proprii, lucrând ca bone, acesta fiind, de asemenea, un proiect implementat cu succes în state occidentale.

• Proiect de lege pentru acreditarea maternităților ca Spitale Prietene cu Copilul - clasificare  lansată de UNICEF și Organizația Mondială a Sănătății.

• Convingerea majorității parlamentare să voteze unul dintre proiectele de lege blocate în Parlament destinate clarificării profesiei de moașe, conform Directivelor europene aflate în vigoare.