ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Votarea moțiunii împotriva guvernului Grindeanu a relevat o mare problemă pentru PSD. Coaliția care a câștigat alegerile în decembrie 2016 și care pe 4 ianuarie vota investirea lui Sorin Grindeanu ca premier cu 295 de voturi, a avut miercuri, la votarea moțiunii, doar 241 de voturi.

Moțiunea a fost votată pentru că parlamentarii minorităților, altele decât UDMR, au votat alături de PSD și ALDE. Reprezentanții PNL, UDMR, PMP și USR au fost prezenți în sală, dar nu și-au exercitat dreptul de vot.

De la PSD și ALDE, Victor Ponta și alți 13 deputați și senatori au sabotat moțiunea PSD-ALDE împotriva Guvernului Grindeanu: fie au absentat de la vot, fie au fost prezenți, dar nu au votat. Lor li se adaugă oamenii lui Daniel Constantin, excluși din ALDE, care nu au votat, dar și o a treia categorie, a parlamentarilor care au fost prezenți, dar care nu au votat la vedere, așa cum au transmis liderii puterii. Din aleșii PSD-ALDE care au votat împotriva moțiunii, unul singur a spus și public că face acest lucru: Remus Radu Borza.

Potrivit unor calcule, PSD-ALDE ar mai avea doar 228 de oameni pe care se pot baza în Parlament.

Acest lucru înseamnă că partidele conduse de Dragnea și Tăriceanu nu mai au 50% plus unu din voturi. Adică, au pierdut majoritatea în Parlament și nu vor mai putea adopta proiecte de legi organice fără a fi ajutați de parlamentari de la alte grupuri.

"Dragnea și Tăriceanu, ați pierdut! Fără voturile minorităților, moțiunea de cenzură nu ar fi trecut. Alianța PSD-ALDE a pierdut majoritatea. Deci, este normal să piardă și guvernarea", a scris Traian Băsescu pe contul său de Facebook.

Președintele Klaus Iohannis va convoca pentru luni consultări cu partidele parlamentare în vederea formării noului Guvern.

Este posibil să asistăm la o nouă majoritate în Parlament formată din PNL, USR, PMP, UDMR și minoritățile naționale. Iar avertismentul lui Grindeanu, că PSD ar putea pierde guvernarea, se apropie de realitate.