Peste 100 de maramureșeni au refăcut drumul străbătut acum 100 de ani de strămoșii lor până la Alba Iulia. În drumul lor, aceștia au fost întâmpinați peste tot ca niște eroi, fiind așteptați de autorități și de oameni simpli.

În straie de gală și cu steagul Țării, moroșenii au refăcut rumul de peste 300 de kilometri în câteva zile, primind aplauze pe traseu.

Din păcate, entuziasmul lor a fost stricat de către atitudinea autorităților locale din Alba Iulia, cetatea Unirii. În loc să intre triumfal în orașul în care acum 100 de ani, strămoșii lor „semnau întregirea”, vorba cântecului, aceștia au avut parte de o surpriză neplăcută.

Nu numai că nu au avut parte de vreo intrare triumfală, dar autoritățile i-au obligat să ocolească Alba Iulia, îndrumându-i pe centura orașului. Caii au fost trimiși în câmp, iar oamenii puși să doarmă în Geoagiu-Băi, în județul Hunedoara, la peste 52 de kilometri de Cetatea Unirii!

În tot acest timp, niciun oficial al Primăriei nu a avut decența să-i salute pe moroșeni. Nici pe 1 decembrie, Marea Zi a Marii Uniri, nu a fost mai bună. Maramureșenii au aflat că nu sunt primiți la paradă, aceștia rămânând disperați în public, în spatele „oficialităților”. Singurul eveniment unde au fost acceptați a fost slujba de sfințire a Monumentului Unirii, săvârșită de Patriarhul României, PF Daniel.

Un reportaj și fotografii despre Marșul Moroșenilor puteți citi aici.
 
Primăria Alba Iulia este condusă de liberalul Mircea Hava, cel care a găsit resurse pentru a restaura cetatea habsburgică, dar lasă în pământ  de ani de zile cea mai veche bazilică ortodoxă de la Nord de Dunăre. Acesta a avut ideea de a pune să defileze prin oraș soldați îmbrăcați în costumele armatei habsburgice. Protestele asociației NeamUnit față de acest gest au rămas fără efect pentru edilul din Alba.