ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Incidentul de la granița ucraineană, în care liderului UDMR, Kelemen Hunor, i s-a refuzat accesul în țara vecină vorbește despre schimbarea de paradigmă a politicii maghiare, notează ziaristul Ambruș Bela în Q Magazine.

„Multă lume nu a înțeles  (sau refuză să înțeleagă) faptul că maghiarii au schimbat întreaga paradigmă politică, că în noua viziune granițele sunt total irelevante, că eforturile nu se concentrează pe ambiții caduce cum ar fi schimbarea hărților, cu atît mai mult cu cât nu se pot eluda nici tratatele internaționale în vigoare, nici apartenența la NATO și nici diversele interese politico-economice din regiune.

În schimb, noua orientare a politicii maghiare se direcționează către chestiuni pragmatice, ideea ce guvernează relațiile din sânul comunității este aceea a cooperării și într-ajutorării, indiferent de țara nativă a  maghiarilor, concomitent cu un „shift” dinspre relațiile interpartinice către cele interguvernamentale, unde acest lucru este posibil. Așa și cu cei aparținând Uniunii Culturale Maghiare din Ucraina Subcarpatică”, a scris jurnalistul.

Ambruș Bela notează că partidele politice ale maghiarilor din țarile vecine să fie în acord cu politica FIDESZ-ului lui Viktor Orban, „sprijinind ideea suveranistă, creștină, antimigraționistă, în consecință opunându-se stângii europene care-și dorește un imperiu invadat de musulmani, extindere în Africa, creșterea decalajelor între țările „elitei” franco-germane și restul țărilor „periferice”, de exemplu a celor din Europa Centrală și Estică”.

Ziaristul continuă și spune că ambițiile politice ale lui Victor Orban includ remodelarea structurilor europene chiar din interior, dar UDMR va avea un test greu de trecut la europarlamentare.

„Până atunci, însă, un mare semn de întrebare este cum va performa UDMR-ul în alegerile europarlamentare, având în vedere că, dincolo de scepticismul clasic ce generează absenteism, Kelemen Hunor mai trebuie să se îngrijească și de cei aproximativ15 la sută din electoratul maghiar care s-au contaminat cu viziuni globaliste, practic având opțiuni politice comune cu cei care susțin astăzi PNL-ul sau combinația USR +Plus, în special în orașele mari.

Kelemen se vede nevoit să mai deconteze și lipsa de performanță ce i se reproșează de către maghiari – incluzând aici aspecte precum atmosfera otrăvită, antimaghiară, de pe online și care i se reproșează direct de către internauți, dar glisând până departe către chestiuni vizând situația economică sau cea a educației – ca să nu pomenim de nucleul radical care se simte înșelat de mulți ani deja.

Potrivit așteptărilor, însă, Viktor Orbán va sprijini UDMR în campanie, în luna mai se prefigurează o vizită a premierului Orbán în Transilvania exact în acest scop.

Așadar, UDMR este primul partid politic din România care apucă deschis calea suveranismului și opoziției față de migrație.

O altă formațiune politică recent înființată de avocatul Dan Chitic și fostul colonel SRI Daniel Dragomir – Partidul Alianța Națională – pare să fi pierdut trenul europarlamentarelor.

PSD-ul a avut diverse tatonări cu Viktor Orbán, la fel și liderul ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, dar singurul aspect unde rezultatele discuțiilor s-au materializat a fost la votul europarlamentarilor FIDESZ în favoarea României, când Monica Macovei sau foștii ei colegi din PDL, actualmente liberali, au votat cu voluptate împotriva propriei țări, Rezoluția referitoare la statul de drept în România.

Și vicepremierul italian Matteo Salvini a invitat PSD să se alăture alianței așa-zisă a populiștilor și a dreptei radicale. Deocamdată fără succes. PSD ar putea trimite în PE 10 europarlamentar”, arată articolul.