ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Patronul editurii Humanitas, filozoful Gabriel Liiceanu a declarat că nu vrea să trăiască într-o țară cu „cu reguli date de alde Tăriceanu, Nicolicea, Banicioiu, Ponta, Ghiță, Vosganian, Olguța Vasilescu, Nicușor Constantinescu, Bunea Stanciu și toată pegra politică a țării”.

"Îl anunț pe domnul condamnat penal Dragnea că și eu sunt gata, ca și el, dar din motive diferite, să mor în picioare. Vreau cu orice preț, acum după ce i-am cunoscut gustul, să nu-mi mai pierd libertatea. Și asta vor toate acele zeci de mii (vor deveni, dacă e nevoie, sute de mii și milioane) care ies să-și strige indignarea în toate orașele țării. Nu-mi place pretul pe care, în bătaie de joc, oamenii aștia l-au pus pe viețile noastre. Nu vreau să trăiesc în țara mea – acum când nu mai am căluș în gură – o viață cu reguli date de alde Tăriceanu, Nicolicea, Bănicioiu, Ponta, Ghiță, Vosganian, Olguța Vasilescu, Nicușor Constantinescu, Bunea Stanciu și toată pegra politică a țării…. O viață nespus de ieftină, o viață pe care ți-e rușine s-o trăiești”, a spus Liiceanu.

Replica a venit imediat din partea redactorului-șef adjunct al Evenimentului Zilei, Mirel Curea. Reputatul jurnalist l-a taxat pe filozof pentru atitudinea slugarnică față de politicienii care s-au perindat la putere în anii '90.

„Gabriel Liiceanu anunță public că vrea să moară în picioare. Nu mă îndoiesc de sinceritatea proiectului său, dar nu cred că-i va reuși. Poziția "capră" l-a anchilozat definitiv. Mai mult, nici ăia din jurul lui nu-l vor putea sprijini in demers, pentru că sunt în aceeași poziție și la fel de înțepeniți.
Sau poate că nu am înțeles eu sensul în care și-a formulat intenția, aceea de a muri în picioare, caz în care ar trebui să mă întreb: în picioarele cui o vrea ăsta să moară?”, a reacționat ziaristul.

Gabriel Liiceanu a devenit patronul Editurii Politice - cea mai mare de dinainte de 1989, după ce a primit-o cadou, prin hotărâre de Guvern, semnată de Ministrul Culturii Andrei Pleșu, din primul guvern de după 1990, instalat de Ion Iliescu. Editura Politică a fost rebotezată Humanitas. Despre istoria acestei privatizări puteți citi aici.
 
Gabriel Liiceanu a fost un susținător fervent al fostului președinte Traian Băsescu și al regimului său, fapt pentru care a fost și decorat de președinție.