Patronul editurii Humanitas, filozoful Gabriel Liiceanu a declarat că nu vrea să trăiască într-o țară cu „cu reguli date de alde Tăriceanu, Nicolicea, Banicioiu, Ponta, Ghiță, Vosganian, Olguța Vasilescu, Nicușor Constantinescu, Bunea Stanciu și toată pegra politică a țării”.

"Îl anunț pe domnul condamnat penal Dragnea că și eu sunt gata, ca și el, dar din motive diferite, să mor în picioare. Vreau cu orice preț, acum după ce i-am cunoscut gustul, să nu-mi mai pierd libertatea. Și asta vor toate acele zeci de mii (vor deveni, dacă e nevoie, sute de mii și milioane) care ies să-și strige indignarea în toate orașele țării. Nu-mi place pretul pe care, în bătaie de joc, oamenii aștia l-au pus pe viețile noastre. Nu vreau să trăiesc în țara mea – acum când nu mai am căluș în gură – o viață cu reguli date de alde Tăriceanu, Nicolicea, Bănicioiu, Ponta, Ghiță, Vosganian, Olguța Vasilescu, Nicușor Constantinescu, Bunea Stanciu și toată pegra politică a țării…. O viață nespus de ieftină, o viață pe care ți-e rușine s-o trăiești”, a spus Liiceanu.

Replica a venit imediat din partea redactorului-șef adjunct al Evenimentului Zilei, Mirel Curea. Reputatul jurnalist l-a taxat pe filozof pentru atitudinea slugarnică față de politicienii care s-au perindat la putere în anii '90.

„Gabriel Liiceanu anunță public că vrea să moară în picioare. Nu mă îndoiesc de sinceritatea proiectului său, dar nu cred că-i va reuși. Poziția "capră" l-a anchilozat definitiv. Mai mult, nici ăia din jurul lui nu-l vor putea sprijini in demers, pentru că sunt în aceeași poziție și la fel de înțepeniți.
Sau poate că nu am înțeles eu sensul în care și-a formulat intenția, aceea de a muri în picioare, caz în care ar trebui să mă întreb: în picioarele cui o vrea ăsta să moară?”, a reacționat ziaristul.

Gabriel Liiceanu a devenit patronul Editurii Politice - cea mai mare de dinainte de 1989, după ce a primit-o cadou, prin hotărâre de Guvern, semnată de Ministrul Culturii Andrei Pleșu, din primul guvern de după 1990, instalat de Ion Iliescu. Editura Politică a fost rebotezată Humanitas. Despre istoria acestei privatizări puteți citi aici.
 
Gabriel Liiceanu a fost un susținător fervent al fostului președinte Traian Băsescu și al regimului său, fapt pentru care a fost și decorat de președinție. 

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews