ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ACTUALIZARE 10.09/ 15:43 Propunerea României pentru funcția de comisar, Rovana Plumb, va prelua portofoliul transporturilor.

Anunțul a fost făcut de președintele ales al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care a nominalizat întreaga echipă, care va alcătui viitorul executiv de la Bruxelles.

Comisarii propuși urmează acum să fie audiați în Comisiile de specialitate ale Parlamentului European.

Imediat ce legislativul comunitar își va da acordul, Consiliul European va numi în mod oficial noua Comisie.
 
Știrea inițială

Rovana Plumb apare pe lista propunerilor de comisari europeni din partea României, acceptați de președintele ales al Comisiei Europene Ursula von der Leyen, potrivit unui comunicat de presă al instituției, informează agenția Mediafax.

Ursula von der Leyen și-a dat, luni, acordul cu privire la primul draft al listei comisarilor europeni desemnați, nominalizări furnizate de Consiliul Uniunii Europene. Acest lucru vine ca urmare a unei serii de interviuri pe care președintele Comisiei Europene le-a ținut în ultimele săptămâni cu fiecare persoană propusă de statele membre ale UE să candideze pentru funcția de comisar european, informează un comunicat de presă al Comisiei Europene, publicat pe site-ul instituției.

Ursula von der Leyen urmează să prezinte, marți, componența Colegiului comisarilor europeni.
 
Informația vine în contextul în care luna trecută Viorica Dăncilă l-a anunțat telefonic pe Klaus Iohannis că vrea să trimită la Bruxelles numele Rovanei Plumb drept propunere pentru postul de comisar european, iar Iohannis i-a spus că „este o propunere proastă”, recomandându-i să nu o facă, a relatat chiar președintele într-o discuție informală cu jurnaliștii, au transmis la acel moment televiziunile.

Ulterior acestei discuții, Viorica Dăncilă a revenit, tot telefonic, pentru a-l informa pe președinte că a trimis deja la Ursula von der Leyen numele Rovanei Plumb și pe al lui Dan Nica, pentru postul de comisar european.

Iohannis i-a spus că dacă aceste propuneri, care sunt foarte proaste, vor fi repinse, România va pierde portofoliul Transporturilor pe care îl vizează în cadrul Comisiei Europene, și „vom avea o problemă serioasă”.

Printre cei nominalizați se găsesc franțuzoaica Sylvie Goulard, implicată într-un scandal asemănător celui care i-a fost fatal lui Liviu Dragnea și vechea cunoștință a României, olandezul Timmermans.