ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Un cetăţean este sancţionat de către primărie pentru că nu a obţinut o autorizaţie de construire din cauza aceleiaşi primării. 
 
Se întâmplă în comuna Băiculești, județul Argeș. Este vorba despre doamna Simona Niculescu, cetățeanul care a obținut în instanță asfaltarea uliței unde locuiește, dar Primăria din localitate refuză să pună în aplicare decizia.

Din cauza acestui refuz, doamna Niculescu a dat în judecată organele locale, instanța hotărând că trebuie să-i plătească 80 euro/zi pentru a închiria o mașină 4x4, din cauza faptului că nu a reabilitat drumul din comună

"Autorizaţia de construire reprezintă actul final de autoritate al primăriei care are la bază şi opinia structurii de specialitate cu atribuţii în domeniul urbanismului. De asemenea, potrivit Legii 50/1991 şi a Legii nr. 350/2001, conducătorul acestei structuri trebuie să fie arhitect-sef sau o persoană cu responsabilitate în domeniul amenajării teritoriului şi urbanismului, ambii trebuind să aibă studii de specialitate în domeniul amenajării teritoriului, urbanismului şi autorizării construcţiilor. Or, în această speţă, atribuţiile în domeniu erau exercitate de către viceprimarul localităţii, acesta nefiind absolvent al unor cursuri de formare profesională continuă de specialitate.

În lipsa unei structuri de specialitate şi a unui funcţionar cu studii în domeniu care să exercite atribuţiile în domeniul urbanismului, orice locuitor al localităţii Băiculeşti (inclusiv doamna Simona Niculescu) se află în imposibilitatea obţinerii unei autorizaţii de construire sau a unui certificat de urbanism în conformitate cu legea.

Mai mult, o eventuală emitere a unei autorizaţii de construire nelegală de către primărie poate fi anulată în instanţă la cererea prefectului sau a organelor de control ale Inspectoratului de Stat în Construcţii.

Iată două motive pentru care orice locuitor al localităţii Băiculeşti nu ar avea interes în a cere emiterea unei autorizaţii de construire: în primul rând, pentru a nu fi părtaşi la o ilegalitate şi, în al doilea rând, pentru a nu suporta consecinţele dăunătoare ale unei eventuale anulări a autorizaţiei. 

Este evident că în această situaţie culpa este exclusiv de partea primăriei şi o sancţionare a persoanelor care nu deţin o autorizaţie de construire este vădit abuzivă", a declarat pentru ActiveNews, Ştefan Spiridon, avocatul doamnei Niculescu.