Opinia publică din România a fost surprinsă ieri să afle decizia autorităților bulgare de a nu mai sprijini crearea unei flote comune la Marea Neagră.

Decizia a fost comunicată în timpul vizitei președintelui Iohannis la Sofia, situație pe care fostul lider de la Cotroceni, Traian Băsescu, o găsește inaceptabilă.

Acesta spune că președintele trebuia să se deplaseze la Sofia doar când acordul fusese stabilit în cele mai mici detalii și că trebuia avertizat de către SIE și MAE despre răzgândirea vecinilor de la sud de Dunăre. Băsescu a denumit operațiunea de la Sofia un "eșec jenant".

"Președintele Iohannis a plecat la Sofia având ca obiectiv să obțină oficial acordul Bulgariei pentru a se crea o Flota NATO (România, Bulgaria, Turcia) la Marea Neagră.

Cum a fost posibil ca Președintele Iohannis să plece la Sofia cu un obiectiv anunțat, iar la Sofia să primească un refuz public de la bulgari?!

Cum au pregătit MAE,MApN, consilierii președintelui obținerea acordului Bulgariei? De ce SIE nu l-a prevenit pe Președinte?
Domnul Președinte Iohannis a fost victima unor incompetenți și a creat un eveniment politic negativ, greu de surmontat din punct de vedere al credibilității în interiorul NATO, dar și în interiorul UE.

Un Președintele nu face o vizită bilaterală pentru a fi refuzat de parteneri, ci o face doar în momentul în care înțelegerea este negociată până la detaliu, iar rostul vizitei este acela de a valida și parafa înțelegerea. Altfel, Președintele este penibil.

În mod normal, la această oră, Lazăr Comănescu, Mihnea Motoc, Directorul SIE, Mihai Răzvan Ungureanu, și consilierii de politică externă și cel de securitate națională nu trebuiau să mai fie în funcții", a scris Băsescu pe facebook.

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews