ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Opinia publică din România a fost surprinsă ieri să afle decizia autorităților bulgare de a nu mai sprijini crearea unei flote comune la Marea Neagră.

Decizia a fost comunicată în timpul vizitei președintelui Iohannis la Sofia, situație pe care fostul lider de la Cotroceni, Traian Băsescu, o găsește inaceptabilă.

Acesta spune că președintele trebuia să se deplaseze la Sofia doar când acordul fusese stabilit în cele mai mici detalii și că trebuia avertizat de către SIE și MAE despre răzgândirea vecinilor de la sud de Dunăre. Băsescu a denumit operațiunea de la Sofia un "eșec jenant".

"Președintele Iohannis a plecat la Sofia având ca obiectiv să obțină oficial acordul Bulgariei pentru a se crea o Flota NATO (România, Bulgaria, Turcia) la Marea Neagră.

Cum a fost posibil ca Președintele Iohannis să plece la Sofia cu un obiectiv anunțat, iar la Sofia să primească un refuz public de la bulgari?!

Cum au pregătit MAE,MApN, consilierii președintelui obținerea acordului Bulgariei? De ce SIE nu l-a prevenit pe Președinte?
Domnul Președinte Iohannis a fost victima unor incompetenți și a creat un eveniment politic negativ, greu de surmontat din punct de vedere al credibilității în interiorul NATO, dar și în interiorul UE.

Un Președintele nu face o vizită bilaterală pentru a fi refuzat de parteneri, ci o face doar în momentul în care înțelegerea este negociată până la detaliu, iar rostul vizitei este acela de a valida și parafa înțelegerea. Altfel, Președintele este penibil.

În mod normal, la această oră, Lazăr Comănescu, Mihnea Motoc, Directorul SIE, Mihai Răzvan Ungureanu, și consilierii de politică externă și cel de securitate națională nu trebuiau să mai fie în funcții", a scris Băsescu pe facebook.