ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Așa cum ActiveNews a anunțat anterior, patru parlamentari USR au inițiat un proiect de lege prin care s-ar putea ajunge ca pe medicamentele homeopate să apară scris, cu majuscule textul: „Acesta este un produs homeopat neatestat medical, fără efecte dovedite asupra sănătății”.

Inițiativa a fost lansată de către George-Edward Dircă, Mihai Goțiu, Florina Presadă și Adrian Wiener, toți de la USR. 

Societatea Română de Homeopatie a reacționat în mod oficial, printr-o scrisoare deschisă publicată de siteul oficial. În textul semnat de președintele Doina Pavlovschi, se susține că „Homeopatia nu anuleaza medicina alopata, Homeopatia este o alta unealta de lucru in aceasta meserie”.

Descriindu-se istoricul acestei practici medicale în România, SRH consideră ca „aberant” proiectul de lege al USR.

„Proiectul de lege al USR este o aberatie neasteptata, uimitoare si dezamagitoare pentru noi si pacientii nostri, din partea unei formatiuni politice de la care asteptam cu totul altceva.
Felicitari USR, in cateva zile ati reusit sa scapati de vreo 10.000 de voturi posibile, sigur mai multe in minus in continuare”, se arată în textul comunicatului.

Iată textul integral al Scrisorii Deschise: 

Homeopatia este veche.

Homeopatia este o modalitate holistica de tratament, bazata pe principiul analogiei, inteleasa ca similitudine, enuntat de catre Pythagoras in secolul VI i.e.n.: "Vei afla, pe cat ii este ingaduit unui muritor, ca natura este in toate punctele asemenea cu sine insasi”, consemnat de discipolii sai in "Hieros Logos”.

Hippocrate in secolul V i.e.n. a aplicat acest principiu in medicina, orientat catre o intelegere holistica a omului bolnav. Considerand unitatea om-mediu esentiala in terapeutica, Hippocrate a stabilit trei orientari fundamentale in arta medicinii:

– legea contrariilor

– legea similitudinii

– natura vindecatoare

Samuel Hahnemann (1755-1843), la sfarsitul secolului 18, a reluat principiul similitudinii, a formulat teoria homeopatiei, principiile ei de baza si tehnica de preparare a medicamentului homeopatic in doze infinitezimale dinamizate. Dupa terminarea studiilor medicale Hahnemann a fost recomandat baronului von Bruckenthal si astfel ajunge la Hermannstadt, Sibiul de astazi, ca bibliotecar, pentru o perioada de 1 an si 7-8 luni, intre august 1777 si aprilie 1779, cand se intoarce in Germania, sustine examenul de doctor in medicina si incepe sa practice.

Dupa moartea sa in 1843 discipolii sai au creat scolile homeopatice germana, franceza si anglo-saxona.

In Romania au fost homeopati minunati a caror amintire a ramas vie pentru toti cei care i-au cunoscut: Nicolicescu, Barbulescu, Fulga, Bratu, Nicea, Parvulescu, Aurian-Blajeni, Tiberiu Ionescu, Polihroniade si ultimul pe care-l numesc, pentru care nutrim nesfarsita afectiune si consideratie, elev al lui Nicolicescu si profesor al nostru, Profesor Doctor Docent Gheorghe Bungetzianu.

O personalitate cu totul aparte in istoria homeopatiei romanesti, dar si mondiale, a fost Johann Martin Honigberger (1795-1869) – farmacist sas din Brasov, care timp de 50 ani a strabatut drumurile Asiei, Europei si Africii, a avut o viata plina de aventuri si cu multe actiuni de pionerat. Ajuns medic de curte al maharajahului Ranjit Singh (Lahore) a introdus pentru prima data in India tratamentul homeopatic al dr-lui Samuel Hahnemann.

In 1915 se infiinteaza la Sibiu, pe langa Farmacia "La vulturul negru”, o sectie de Farmacie homeopata, astazi muzeu.

In 1947 ia fiinta "SOCIETATEA DE HOMEOPATIE DIN ROMANIA” cu personalitate juridica, initiatorii ei fiind Dr Nicolae Nicolicescu, Dr Tiberiu Ionescu, Dr Constantin Barbulescu, Dr Nicolae Gruia-Ionescu, Dr Corneliu Aurian Blajeni, Dr Gheorghe Bungetzianu, Farm. Victor Iacobi, Farm. Alexandru Pop.

In 1969 Ministrul sanatatii Dr Dan Enachescu oficializeaza practica homeopatica in Romania.

In 1980 Centrul de Perfectionarea medicilor si farmacistilor al Ministerului Sanatatii organizeaza primul Curs de initiere in Homeopatie la Bucuresti, astfel s-au pus bazele invatamantului homeopatiei in tara noastra, care a rezistat cu

cerbicie in vremea comunista, chiar si in timpul urgisit al infierarii meditatiei transcedentale, cand Prof Dr Victor Sahleanu, care participase la o demonstratie a ei, a fost inlaturat de la conducerea Sectiei de Homeopatie din cadrul USSM, preluata in acel an 1984 de catre Dr Doc Gheorghe Bungetzianu.

In 1990 Sectia de Homeopatie redevine SOCIETATEA ROMANA DE HOMEOPATIE (SRH), autonoma.

In 2007 SRH s-a afiliat la ECH (Comisia Europeana de Homeopatie) si invatamantul homeopatic din Romania a primit Acreditare ECH pentru echivalare cu Diploma ECH.

In 2016-2017 SRH a contribuit la Standardul European CEN/TC 450 pentru servicii de sanatate oferite de medici care au calificare suplimentara in Homeopatie.

Au fost scrise și traduse cărți de homeopatie de către membrii SRH si apropiatii lor, printre care volume importante pentru învățământul și practica homeopatică:

Manual de Homeopatie, autori Dr Gheorghe Bungetzianu și Dr Pavel Chirilă,
Homeopatia, teorie si practică, autor Dr Corneliu Aurian Blăjeni,
Tratament Homeopatic, îndreptar de simptome și semne, autori Dr Maria Chirilă și Dr Pavel Chirilă,
Repertoriul Homeopatic, autor Dr Gheorghe Bungetzianu,
Materie Medicală Clinică Homeopatică, autori Dr Gheorghe Bungetzianu și Dr Gheorghe Jurj,
Repertoriul Kent Plus, autor Dr Ioan Teleianu,
cărțile d-nei dr. Sorina Soescu: Lac-uri, Remedii florale Bach, Remedii homeopatice din păsări și insecte etc.
traduceri din Margery Blackie: Homeopatia clasică și Pacientul, nu tratamentul (dr. Sorina Soescu), din Roger Morrison: Ghid practic de remedii homeopatice: traducere de dr. Dorin Dragoș si dr. Maria Mălai, din Samuel Hahnemann – Organonul Medicinii: tradus de dr. Ofelia Lugojan, o altă traducere aparținând doctorului Marius Radu.
Farmacologie Homeopata (ecologica) – autor Dumitru Dobrescu, M.D.. Pharm., Profesor de Farmacie si Homeopatie Universitatea de Medicina si Farmacie Bucuresti, membru corespondent al Academiei de Stiinte Medicale
Revista Română de Homeopatie fondată de dr Gheorghe Bungetzianu și dr Gheorghe Jurj în 1998, regretabil dispărută după decesul doctorului Bungetzianu. Incepând din anul 1982, anual s-au ținut Simpozioane sau Congrese – in 2017 al XXXII-lea Congres National de Homeopatie SRH "Aniversarea a 70 de ani de la infiintarea SRH. Unitate in diversitate.”

In toti acesti ani am practicat Homeopatia cu abnegatie si am cautat sa ne imbogatim cunostintele din surse consacrate, atat cele homeopatice, cat si medicale alopatice, medicina fiind profesia noastra.

Homeopatia nu anuleaza medicina alopata, Homeopatia este o alta unealta de lucru in aceasta meserie, trebuie sa fii medic dedicat, sa ai cunostinte medicale aduse la zi, altfel nu faci fata consultatiei homeopatice care cere timp si o intelegere totala a persoanei pacientului, pentru a-i putea gasi medicamentul homeopatic potrivit anume lui, care se poate administra singur sau impreuna cu medicatia alopata. Beneficiul este al bolnavului.

Consultatia homeopatica cere cunostinte, rabdare si timp, nu costa mult pe pacient, iar tratamentul homeopatic costa si mai putin (incurca? pe cine?) si cere cunostinte si timp si drag de lucrul pe care il faci.
Nu ne obligam pacientii la acest tratament, nu le anulam medicamente vitale lor. Pacientii ne cauta si ne recomanda daca se simt multumiti de tratamentul nostru.

Este drept ca medicamentul homeopatic nu poate fi demonstrat cu metodele materiale obisnuite, dar oare chiar trebuie musai aratat pe cantar? Cercetarile recente il trimit pe terenul nanomedicinii. (incurca si asta?)
Proiectul de lege al USR este o aberatie neasteptata, uimitoare si dezamagitoare pentru noi si pacientii nostri, din partea unei formatiuni politice de la care asteptam cu totul altceva.

Felicitari USR, in cateva zile ati reusit sa scapati de vreo 10.000 de voturi posibile, sigur mai multe in minus in continuare.

Dr Doina Pavlovschi, Presedinte SRH
Medic primar Neurologie cu atestat in Psihiatrie si Homeopatie
Responsabil National pentru studii complementare Homeopatie