ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, a spus că dosarele instrumentate unor miniștri din cabinetul Tudose reprezintă o tentativă de abatere a atenției de la problemele din DNA și de decredibilizare a coaliției, însă nu se va reuși acest lucru întrucât majoritatea guvernamentală este solidă.

Călin Popescu-Tăriceanu a amintit că începerea urmării penale împotriva vicepremierului Sevil Shhaideh survine în plin scandal legat de activitatea procurorului Negulescu și de controlul Inspecției Judiciare la CSM.

„Aceste lucruri au dus la o strategie de contraatac din partea DNA după tiparul pe care îl știm și pe care doamna Kovesi, în celebra înregistrare de la ședința DNA, a dezvăluit-o mai demult: «găsim câțiva miniștri, facem cereri de urmărire penală împotriva lor și distragem atenția, facem o frumoasă diversiune în așa fel încât lumea să nu se mai preocupe de problemele din DNA». N-am nicio îndoială că asta este strategie pentru că este a nu știu câta oară când se întâmplă ca miniștri să fie anchetați pentru fapte petrecute cu ani de zile în urmă”, a declarat Tăriceanu la România TV.

În al doilea rând, liderul ALDE susține că DNA este deranjat de eventualitatea modificării legilor justiției și încheierea a ceea ce Tăriceanu a numit „republica procurorilor”. 

„Îmi pare foarte rău că ceea ce se întâmplă este o nouă reflectare a unui fenomen de care am mai vorbit, o luptă disperată pentru păstrarea influenței și puterii pe care unele instituții de forță ale statului din România le-au acaparat în decursul timpului, iar acum când se încearcă revenirea la normalitate (...) nu face decât să deranjeze acest mușuroi creat în România ultimilor ani”, a comentat președintele Senatului.

Tăriceanu susține că principala țintă este Guvernul, care este mai vulnerabil decât Parlamentul la aceste gen de atacuri. 

„Parlamentul este foarte greu să fie slăbit numeric. E mult mai ușor de slăbit un guvern. Vă garantez că majoritatea actuală este conștientă de aceste amenințări - sunt toți colegii noștri extrem de solidari și orice încercare de răsturnare a rezultatului alegerilor din 2016, indiferent de unde vine, poate să vină și din partea mamei DNA-ului, - nu vor reuși să schimbe majoritatea și actualul guvern”, a spus Călin Popescu-Tăriceanu.

Liderul ALDE a spus că subiectul dosarului lui Sevil Shhaideh și Rovanei Plumb va fi discutat luni, în cadrul coaliției, printre alte subiecte. 

„Nu ne considerăm într-un război în care să luăm acum o bazooka și să tragem în ceilalți care ne atacă. Avem cu totul altă agendă și alte preocupări: eficiența actului de guvernare și activitatea Parlamentului. Ne vedem de treabă”, a conchis Tăriceanu.

Vicepremierul Sevil Shhaideh a fost pusă sub urmărire penală pentru abuz în serviciu de către procurorii DNA în dosarul „Insula Belina”, a anunțat, vineri, Direcția Națională Anticorupție.