ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Fostul Ministru al Culturii și candidat la președinție din partea PMP, Theodor Paleologu, se declară de acord cu închiderea bisericilor de Paști și spune că „Vocile care cer deschiderea bisericilor de Paște sînt cu totul minoritare”, iar ÎPS Teodosie, episcopul Tomisului „a derapat grav” când a cerut ca credincioșii să participe la Înviere.

„În disputa legată de deschiderea bisericilor în noaptea de Înviere ar trebui să mai și gîndim, nu doar să repetăm clișee și sloganuri.

1) Analogia cu magazinele de mîncare este ineptă. Bunurile spirituale sînt diferite de cele materiale și nu te duci să le iei cu punga de la magazin. Biserica nu e prăvălie.
2) Argumentul că bisericile nu s-au închis în timpul epidemiilor de ciumă din secolele VI și XIV demonstrează exact contrariul. Pe atunci nu se știa nimic despre răspîndirea epidemiilor.
3) Există o specie de apucați care au impresia că se opun secularizării, dar care, de fapt, o accelerează prin atitudinile lor lipsite de minte. Se tot încăpățînează să ofere adversarilor lor nuielele cu care să fie flagelați. Și nu doar ei, ci întrega Biserică. Biserica Ortodoxă Română trebuie să evite cu orice preț să fie asociată cu o explozie a cazurilor de coronavirus.
4) Comparația cu persecuția din timpul regimului comunist nu este doar cretină, ci de-a dreptul nerușinată.
5) Vocile care cer deschiderea bisericilor de Paște sînt cu totul minoritare. Un singur episcop a derapat grav. Majoritatea ierarhilor, preoților și credincioșilor au o atitudine înțeleaptă și responsabilă.
6) În sfîrșit și cel mai important, dacă ieșim în noaptea de Înviere pe balcoane, dacă aprindem cîte o lumînare și cîntăm "Cristos a-nviat", transformăm întreaga țară într-o imensă biserică. Să fim creștini, nu cretini”, a afirmat el.
 
Declarațiile lui Paleologu au fost salutate cu entuziasm de către Andrei Caramitru, politicianul cunoscut pentru aversiunea sa față de Biserică. 
 
„Felicitări pentru mesaj. Am avut multe contre în trecut dar nu pot decât să aplaud acum postarea. E un semn de mare responsabilitate în situația actuală acest apel”, a scris Caramitru, cel care a fost printre primii care au cerut închiderea bisericilor. Acesta a mai spus că Sfântul Maslu este o „practică medievală”.
 
Caramitru a fost numit de către Episcopul Hușilor, PS Ignatie, drept „nepot vitreg al ideilor iluministe aruncate în plină degringoladă progresistă a neomarxiștilor de astăzi”. 
 
Altădată, Caramitru a înjurat public, despre Sfânta Împărtășanie, anul trecut, chiar în Postul Mare. Sfânta Împărtășanie a mai fost luată la țintă și de curând de Caramitru.