ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Fostul președinte al României, Traian Băsescu, a spus la România TV că Biserica Ortodoxă Română „a făcut un efort teribil” de a convinge oamenii să vină la votul de la Referendumul pentru Familie din 6-7 octombrie.

Acesta i-a acuzat pe ierarhii Bisericii că „au devenit trufași, aroganți. Nu-i vezi decât în mercedesuri, cu servitori”. În mod absurd, fostul lider al PMP a mai acuzat BOR că vinde „lumânări, cruci și tot soiul de icoane”, adică exact obiectele necesare cultului creștin-ortodox. Nu e clar ce are voie să vândă Biserica la pangare, în viziunea fostului șef de stat.

„Bisericile au făcut un efort teribil de a împinge oamenii la vot.


Cred că a primit o lecție pentru trufia ei. Administratorii BOR au devenit trufași, aroganți. Nu-i vezi decât în mercedesuri, cu servitori. În parohii, preoții sunt agresivi în a strânge bani. La foarte multe biserici, când intri, pe partea dreaptă sau stânga, parcă-i talcioc: cruci, tot soiul de icoane, lumânări”, a spus el la România TV.

Într-o stare de confuzie, Băsescu a confundat Biserica Ortodoxă  cu Biserica Romano-Catolică, acuzând BOR de... „pedofilie”. Recent, au apărut mai multe cazuri în care preoți catolici din SUA și din alte părți au fost acuzați și chiar găsiți vinovați de abuz asupra unor copii.
 
„Eu sunt ortodox, dar nu unul practicant, dar știu sigur că tot mai mulți sunt aroganța liderilor Bisericii Ortodoxe Române, de mercantilismul preoților. Liderii Bisericii greșesc în aroganță, agresivitate. Nu mai vorbim de faptul că Biserica Ortodoxă Română a fost implicată în pedofilie, homosexualitate”, a declarat fostul lider de la Cotroceni.

De remarcat este că în 2014, pe când era președinte, Băsescu a decorat personal 10 astfel de „lideri ai Bisericii”, motivând că „„îi țin pe români uniți, îi țin pe români alături de biserică și de țară și mai ales le creează românilor din afara frontierelor posibilitatea să se întâlnească”.

Cu toate grijile pe care le poartă Bisericii Ortodoxe, Traian Băsescu și-a înscris nepoții la o grădinița evreiască Lauder-Reut  din București, unde pot învăța despre tradițiile iudaice. Un an de studiu la grădinița finanțată de fondatorul PRO TV, Ronald Lauder, costă 7.800 de euro pe an.