ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Camera Deputaților a respins cererea de reexaminare a proiectului de lege privind declararea lui Avram Iancu „Erou al Națiunii Române”, informează Agerpres. Astfel, Camera a adoptat, luni, cu 168 de voturi „pentru” și doar 10 abțineri, proiectul de lege prin care Crăișorul Munților a fost declarat „Erou al Națiunii Române”.

Proiectul adoptat de deputați prevede că „pentru cinstirea memoriei lui Avram Iancu (1824-1872), considerat cel mai mare erou național al românilor din Transilvania, cu merite excepționale în afirmarea identității și a drepturilor naționale pe teritoriul strămoșesc, fostul conducător al revoluției române din 1848-1849 din Transilvania este declarat Erou al Națiunii Române”.

În cererea de reexaminare, șeful statului aprecia că „recunoștința și respectul pe care le impune o personalitate de amplitudinea celei a lui Avram Iancu nu pot fi convertite juridic și cu atât mai mult politic, în argumente de natură să impună și să justifice instituirea unui regim juridic 'intuitu personae'”.

Camera Deputaților este cameră decizională.
 
Despre personalitatea avocatului transilvănean, Avram Iancu, puteți citi mai multe AICI.