ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Senatorul Adrian Țuțuianu, președintele Comisiei parlamentare de control al SRI, a declarat, joi, la TVR 1, că Serviciul Român de Informații poate coopta „oameni valoroși” din presă, dacă aceștia pot contribui informații la securitatea națională, în condițiile în care legea nu prevede o interdicție expresă, cum este în cazul magistraților și al politicienilor.
 
„Dacă în anumite zone există interdicția - judecători, procurori și în politică - în celelate zone ale societății civile nu există interdicția. Ca atare, dacă este identificat un om valoros care poate contribui cu informații la securitatea națională a României, poate fi și din presă”, a declarat Adrian Țuțuianu, referindu-se la posibilitatea existenței unor ofițeri SRI sub acoperire în rândurile jurnaliștilor.

Întrebat dacă nu-l deranjează această situație, Țuțuianu a răspuns: „Nu sunt comod neapărat, în plan personal, cu ideea, dar putem face și altfel analiza: un jurnalist este un om cu foarte multe contacte, cu foarte multe informații care pot fi foarte valoroase, cu acces în foarte multe medii. Ca urmare, lucrurile astea se pot întâmpla, indiferent că ne plac sau nu.”

Directorul SRI, Eduard Hellvig, a declarat, miercuri, după audierea sa în comisia parlamentară de control, că Serviciul nu are ofițeri sub acoperire în politică și în justiție. Hellvig a adăugat că există interesul de a destabiliza SRI, dar a precizat că acesta dispune de instrumentele necesare pentru a se apăra pe sine, cât și pe cetățenii României.