ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


„Vremea în care ne puteam baza pe deplin unii pe alții aproape s-a încheiat… Noi, europenii, trebuie să ne luăm destinul în mâini”, a declarat duminică, la Munchen, cancelarul german Angela Merkel. Asta după summit-ul NATO de la Bruxelles, unde președintele american Donald Trump le-a bătut cât se poate de direct buca membrilor alianței care datorează sume uriașe din trecut și încă nu plătesc cât ar trebui, Germania fiind una dintre națiunile vizate. Și după summit-ul G7 din Sicilia, marcat și acesta de tensiuni americano-germane.

Fain tablou. Și mai fain când contempli fundalul.

Cu doar câteva zile înainte ieșea la iveală că Germania construiește discret o armată europeană sub conducerea sa. După ce două brigăzi olandeze s-au alăturat deja Diviziei Forțelor de Răspuns Rapid a Bundeswehr, respectiv Diviziei Armate 1 a Germaniei, România și Cehia vor integra, în următoarele luni, câte o brigadă în Bundeswehr. Brigada Mecanizată 81 ”General Grigore Balan”, dislocată în garnizoana Bistrița, se va alătura tot Diviziei Forțelor de Răspuns Rapid a Bundeswehr, iar Brigada 4 de Desfășurare Rapidă a Cehiei va deveni parte din Divizia 10 Armată a Germaniei.
 
Același fundal, alt colțișor. O privire atentă și colțișorul se distinge clar: cancelarul german Angela Merkel și ministrul de finanțe Wolfgang Schaeuble cred că a venit vremea ca un neamț să conducă și Banca Centrală Europeană. Favoritul e déjà cunoscut. Potrivit Handelsblatt, guvernul german lucrează la un plan pentru ca Jens Weidmann, șeful Bundesbank, să-i succeadă actualului președinte BCE Mario Draghi în 2019, când mandatul italianului expiră.
 
Uitați-vă bine la tabloul ăsta. Multe sunt déjà pictate, altele tocmai prind formă. Poate l-am mai văzut undeva sau poate n-am eu gusturi artistice de nu-mi prea place. Dar de sigur sunt sigur că e o „operă de artă" care va marca din nou lumea. Fiindcă se pune în ea la fel de multă determinare, minuțiozitate și orgoliu ca în precedentele. Iar aplauzele habarniștilor într-ale "artei" se disting la fel de clar...