ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Deputatul Cristina Dumitrache (PSD) a avertizat pe facebook că forma în care propusa lege a vaccinării a ieșit de la Comisia de Sănătate conține prevederi care pot duce la pedepsirea părinților cu o măsură extremă: decăderea din drepturi.

„Pentru o informare corectă, legea vaccinării 399/2017 prevede vaccinarea OBLIGATORIE pentru ADULȚI și copii.

Refuzul vaccinării copilului poate duce la decăderea din exercițiul drepturilor părintești! #NUobligativitate #NUmasuriabuzive”, a scris ea.
 
Deși nu a specificat care din punctele legii are aceste prevederi, ActiveNews a consultat juriști cu experiență în această zonă și a aflat că articolul în cauză este articolul 40, litera i) care sună astfel:
 
Sesizează Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului cu privire la existența unei suspiciuni de încălcare a dreptului la sănătate de către părinți sau reprezentanții legali în cazul minorului care împlinește 18 luni de la înscrierea în colectivitate și nu a început sau a întrerupt schema privind vaccinurile obligatorii în conformitate cu prevederile literei f).
 
 
În varianta trimisă adoptată de Senat și trimisă Comisie de Sănătate a Camerei, apărea și sintagma „ neglijare medicală”, alături de „încălcare a dreptului la sănătate”, dar a fost eliminată.

Cu toate acestea, legiutorii nu au precizat ce înseamnă „încălcare a dreptului de sănătate”, iar direcțiile județene - DGASPC-ul, pot cere instanței ca părinții să fie decăzuți din drepturile părintești dacă vor considera că aceștia au încălcat dreptul la sănătate al copilului, prin nevaccinare.
 
De altfel, așa cum atrage atenția juristul cu care a discutat ActiveNews, instanțele din România fac din ce în ce mai multe instructaje despre „bune practici” de la omologii norvegieni, acolo unde știm bine că se practică des luarea copiilor din sânul familiei.

Reamintim că sâmbătă, 7 iunie, în București și mai multe orașe din țară, au loc proteste ample împotriva acestei obligativități a vaccinării copiilor și adulților.