Cine n-a auzit de sloganul „Vrem spitale, nu catedrale”, în care inventatorii sintagmei au opus construcția de biserici și starea slabă a sistemului medical românesc, insinuând că a doua este cauzată direct de prima?

Deși au fost numeroase analize, care au demonstrat argumentat că bugetul Sănătății este enorm în România, mai ales raportat față de cât primesc cultele, continuă să persiste și să reziste sloganul „spitale, nu catedrale”.

În 2015, jurnalistul și istoricul George Damian arăta că la vremea respectivă, bugetul Ministerului Sănătății din România era echivalentul întregului buget al unei țări precum Republica Moldova.

Tot el arăta, în același an, că bugetul Sănătății a crescut constant începând cu 2007 încoace, dar simultan, aproape 8 miliarde de euro se prăduiesc din sistemul medical.„Rețineți: în sistemul medical se prăduiesc anual 8 miliarde de euro, dar noi ne tăvălim în durere pentru 10 milioane de euro acordate de la buget pentru construcția și reparația bisericilor”, scria el atunci.

Cea mai recentă mărturie vine chiar de la sursa cea mai documentată, Ministrul Sănătății. Aceasta a spus că principalii vinovați pentru starea spitalelor sunt chiar directorii acestora, care refuză să ceară bani pentru echipamente medicale noi. Tot ea a spus că bugetul Sănătății este în acest an, la un nivel istoric.

„Avem un buget istoric! Știți ce fac de două săptămâni? Mă rog de spitale să depună documente să putem să le dam bani să achiziționeze aparatura medicală. Cred că e o nebunie. Este!”, a spus Ministrul Sorina Pintea într-o dezbatere găzduită de platforma Inclusiv.

Într-o altfel de analiză,  publicată pe siteul ziare.com, fostul consilier guvernamental Petrișor Peiu evidenția faptul că bugetul Casei naționale de Asigurări de Sănătate a crescut constant din 2014 încoace, iar împreună cu fondurile alocate Ministerului Sănătății, sistemul medical românesc a ajuns să primească aproape 5% dintr-un PIB anual de 1.022 de miliarde. Acesta demonstrează că în doar cinci ani, „alocările bugetare pentru sănătate aproape s-au dublat (au crescut cu 92%), depășind 10 miliarde de euro, de 10 ori mai mult decât în anul 2000!”

El spune că o creștere de 92% în plus la buget nu se vede nicăieri. Cele 100 de milioane de euro cu care statul a contribuit la ridicarea Catedralei Mântuirii Neamului și reabilitarea altor lăcașuri reprezintă valoarea unor echipamente moderne medicale achiziționate de spitale și „care zac, unele de ani buni, nedesfăcute, în cutii, pentru ca nu au unde sa fie instalate. Avem inclusiv echipamente de radioterapie care zac nedespachetate pentru ca nici măcar nu s-a început proiectarea buncărelor unde ar urma sa fie instalate. În vremea asta, romanii (cetățenii plus statul) cheltuie anual peste 300 milioane de euro pentru tratamente/operații în străinătate, în lipsa de spitale, de medici sau de asistente pe la noi”.


Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews