ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ministerul Sănătății a anunțat, printr-un comunicat de presă, că Florian Bodog a decis astăzi demiterea din funcție a doamnei Amalia Șerban, director general al Direcției generale de asistență medicală și sănătate publică din cadrul Ministerului Sănătății.

Ministerul Sănătății precizează că decizia demiterii a fost luată „pe fondul întârzierilor înregistrate la procedura de achiziție a vaccinului antigripal”.

Ȋn ședința de azi a Guvernului, premierul Mihai Tudose l-a criticat pe ministrul Sănătății pentru modul „lent” în care se desfășoară procedura de achiziție a vaccinului antigripal și i-a cerut acestuia să ia măsuri contra celor responsabili.

„Pentru persoanele care se găsesc internate în spital va fi prima tranșă de vaccinuri, (...) la sfârșitul acestei luni. Vaccinarea pentru antigripal începe la mijlocul lunii octombrie, sfârșitul lunii octombrie, așa este recomandarea venită de la OMS”, a răspuns Bodog, atunci când prim-ministrul l-a întrebat ce se întâmplă cu stocurile de vaccin antigripal.  

Pentru că Tudose a criticat întârzierile în achiziționarea vaccinurilor, Bodog a explicat că a trimis deja Corpul de control pe Direcția de Sănătate Publică, „pentru a verifica care a fost motivul și cine este răspunzător, și voi lua măsuri”, a promis el.

„Nu vreți controlul să vină, după ce oamenii ăia nu mai lucrează la noi? Că eu știu că, din martie, puteau să-și dea seama că vine octombrie”, s-a enervat Tudose.

Bodog a încercat să explice că cei responsabili sunt funcționari publici, deci procedura demiterii lor e mai complicată, dar Tudose l-a oprit: „Am înțeles, hai să ne dea în judecată, hai să ne asumăm și lucrul acesta, domnule ministru".

„Nu se poate ca, din cauza la doi funcționari care încep procedura în septembrie pentru octombrie, să sufere o țară întreagă. Nu se poate, domnule ministru, nu se poate așa ceva. Dați-i în judecată, așa funcționari publici cum sunt. Domnule ministru Bodog, chiar nu se poate așa ceva. În fiecare an jucăm în același film — cu manualele și cu vaccinurile. Începe licitația în ziua în care trebuia distribuția. De ce? Ca să o facem pe urgență, ca să ia altcineva?”, a replicat premierul.

Directoarea demisă azi de Bodog, Amalia Șerban, mărturisea, într-un interviu acordat Active News în mai a.c., că nu crede că dacă Institutul Cantacuzino ar reîncepe să producă vaccinuri, acestea ar fi mai bune decât cele importate. 

„Noi ne dorim protejarea populației”, declara dr. Șerban. „De unde vine vaccinul cred că este chiar... Contează foarte mult procesul de producție, contează resursa umană, resursa materială, care este aceeași, până la urmă, într-un Institut Cantacuzino sau într-un mare producător. Un vaccin se produce din aceleași tulpini, din aceleași ingrediente, pe același proces tehnologic, deci nu prețul este cel care... Ȋntr-adevăr, poate stimularea producției naționale ar fi un argument. Dar faptul că este la nivel național și este mai ieftin, nu.”