ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


La Brașov, la Cluj-Napoca și Iași au apărut panouri publicitare cu mesaje legate de vaccinare, în care oamenii sunt îndemnați în privința acestui tratament și să citească prospectele înainte de a le folosi.

„Vaccinurile nu sunt sigure. Citește prospectele! Informează-te! Cunoaște riscurile. Libertatea este un drept, vaccinarea este o alegere” sună mesajul de pe panourile publicitare din marile orașe.
 
Românii sunt îndemnați să se informeze de pe siteul http://cunoaste-riscurile.ro. Pe pagina respectivă, se afirmă că siteul „Cunoaște Riscurile este un proiect pornit de un grup de părinți informați, unii având copii vătămați grav de vaccinuri. Printre noi sunt specialiști din diverse domenii: cadre didactice (educatori, profesori, profesori universitari), cadre medicale (medici, stomatologi, asistenți), ingineri, juriști, avocați etc.

Scopul acestui grup, total lipsit de interese financiare si neafiliat niciunei industrii aducătoare de profit, este de a crește gradul de conștientizare a efectelor adverse ale medicamentelor, inclusiv ale vaccinurilor.

Milităm pentru dreptul la informare, încurajând populația să citească prospectele tuturor medicamentelor, inclusiv ale vaccinurilor. Oferim gratuit resurse pentru informare: prospecte integrale, studii medicale, cărți de specialitate etc.

Acțiunile noastre sunt sprijinite de mai multe ONG-uri, dintre care enumerăm:
- Asociația Alianța Părinților;
- Asociația EduVit;
- Asociația Învață să Zbori;
- Asociația Lion Mentor;
- Asociația Pro Consumatori;
- Asociația Pro Decizii Informate;
- European Forum for Vaccine Vigilance etc.”


care reprezintă „un atentat la sănătatea publică” și „subminează toate eforturile din ultimele luni prin care se încearcă creșterea numărului copiilor vaccinați în România și prevenirea tragediilor precum cele din ultima perioadă cauzate de rujeolă, care a avut efectele cele mai grave asupra copiilor nevaccinați”.
 
Reacția lui Raed Arafat a fost una vitriolică. Acesta cere îndepărtarea panourilor, pe motiv că sunt concepute „diabolic”:

„O astfel de campanie are nevoie de finanțare iar concepția este una diabolică... se vrea să spună că oamenii au dreptul la informare și la liberă alegere, un aspect cu care sunt total de acord, se vrea să ne convingă că afișul transmite un mesaj echilibrat prin care se cere populației să citească prospectul și să între pe un site de informare...sau mai bine zis, cel puțin din punctul meu de vedere ca medic, de dezinformare. Însă primul mesaj care rămâne în mentalul celui care citește este cel din primul punct și care afirmă că Vaccinurile NU sunt sigure, o afirmație care nu are nici un fundament științific și care alcătuiește mesajul principal al campaniei. 
  
  
Aici nu mai vorbim de dreptul la liberă exprimare ce trebuie să fie garantat tuturor ci de o campanie de dezinformare care contrazice toate probele științifice și toate doveziile cumulate pe parcursul a zecilor de ani arătând că vaccinarea a dus la scăderea mortalității și invalidității la nivelul întregului mapamond”, a scris Arafat pe Facebook. 

El mai spune că astfel de afișe, care nu arată în mod clar cui aparține mesajul, trebuie îndepărtate întrucât reprezintă „un atentat la sănătatea publică a populației și nu poate fi considerat un banal mesaj sau o exprimare de părere”. 

„Internetul este plin de astfel de păreri, însă cine accesează aceste păreri pe internet găsește și alte informații și discuții despre această temă. Cei care citesc acest afiș rămân cu mesajul inițial și nu știm câți dintre ei vor mai accesa alte surse de informare, iar lipsa sursei informației principale din afiș poate avea efectul dorit lăsând cititorului impresia că este un afiș scris din partea unei autorități, și nu neapărat din partea unui ONG sau al unui grup de persoane cu o anumită convingere”, adaugă Raed Arafat. 

În 2017, proiectul legii vaccinării obligatorii a fost contestat de către mii de părinți, în mitinguri și pichetări, atât în București, cât și în țară. 
Proiectul a trecut de Senat, fiind în dezbaterea Comisiei de Sănătate a Camerei Deputaților. În acest moment, sunt depuse mai multe amendamente la proiect, susținute de peste 100 de parlamentari. Liderul grupului parlamentar ALDE, Varujan Vosganian, a criticat vehement obligativitatea vaccinării.