ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Aproximativ o sută de persoane au participat, joi, în centrul Sibiului, la un marș împotriva fumatului, în ajunul Zilei Mondiale fără Tutun, ca etapă finală a „Săptămânii Anti-Fumat”. Acest proiect a fost inițiat de Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu, în parteneriat cu instituțiile de învățământ din județ și cu asociațiile studențești locale. 

„Am avut medici specialiști care au participat la orele de curs ale elevilor, unde le-au explicat cât de grav este fumatul împotriva sănătății; am avut un concurs de desene la care elevii de liceu și de școli generale au fost invitați să participe; am primit foarte multe desene, chiar reușite, iar copiii care au făcut cele mai frumoase desene au fost premiați ieri în cadrul spitalului nostru”, a declarat Cristian Roman, managerul Spitalului de Pneumoftiziologie din Sibiu, organizator al Marșului Anti-Fumat pentru al doilea an consecutiv. 

Concursul cu tema „Renunțarea la fumat salvează vieți”, organizat în cadrul Săptămânii Anti-Fumat, s-a desfășurat pe trei secțiuni: învățământ primar, învățământ gimnazial și învățământ liceal. Desenele câștigătoare au fost selectate dintr-un total de aproape 300 de lucrări primite de la elevi și au avut șansa de a fi expuse pe pancartele Marșului Anti-Fumat, potrivit Mesagerul de Sibiu

Manifestarea stradală a reunit joi în centrul orașului zeci de angajați ai Spitalului de Pneumoftiziologie din Sibiu, credincioși ai capelei din curtea unității medicale, voluntari din cadrul Asociației Crucea Roșie Sibiu, studenți ai Academiei Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu, liceeni de la mai multe colegii din județ, elevi și studenți membri OTS și ASCOR, dar și alte persoane care au dorit să se alăture marșului. Cei prezenți au purtat pancarte cu desene și mesaje împotriva fumatului, au scandat lozinci și au oferit fumătorilor întâlniți pe traseu mere în schimbul țigărilor, acestea din urmă fiind incendiate simbolic la final.

„Astăzi am participat la un marș anti-fumat. Este al doilea an consecutiv când Spitalul de Pneumoftiziologie se implică în organizarea acestui marș, care a fost foarte bine primit de populație. Le-a plăcut oamenilor ideea noastră de a face acest marș anti-fumat, unii au renunțat la câteva țigări pentru a primi mărul pe care noi l-am oferit, ca simbol al sănătății și încurajând gestul în sine de a renunța la fumat. Cu siguranță vom repeta acest demers în fiecare an”, a mai spus managerul Spitalului de Pneumoftiziologie din Sibiu.

Unul din cinci fumători din întreaga lume nu știe că tutunul este principala cauză a cancerului de plămâni și circa 3,3 dintre cele 8 milioane de decese anuale cauzate de tabagism sunt provocate de afecțiunile sistemului pulmonar. Mai mult, în țările în curs de dezvoltare, 50% dintre cetățeni nu asociază fumatul cu infarctul, au avertizat reprezentanți ai Organizației Mondiale a Sănătății, citați de Agerpres

„Intenția acestui marș este de a atrage atenția oamenilor asupra consecințelor negative ale fumatului și de a le spune că nu este suficient să îi tratăm de bolile tabagice, ci și să prevenim acțiunea nocivă pe care fumatul o are asupra sănătății. 90% dintre bolnavii de cancer de plămâni sunt fumători înrăiți, însă oamenii tratează destul de superficial problema fumatului. Aceasta nu afectează numai plămânii, ci întregul organism, sângele, inima ș.a. Este un viciu foarte periculos pe care nu toată lumea îl conștientizează, iar cei care o fac, îi minimizează totuși gravitatea. Sperăm ca acest marș și acțiunile care vor urma să aibă un ecou cât mai puternic în rândurile oamenilor”, a adăugat Cristian Roman, managerul Spitalului T.B.C. Sibiu

„Din păcate, a scăzut vârsta la care oamenii ajung să recurgă la acest viciu, astfel încât ne confruntăm și cu minori care fumează începând din clasele mici.Pentru a te lăsa de fumat este nevoie, pe lângă tratamentul ajutător, de foarte multă voință. Unii oameni s-au lăsat de fumat doar în fața amenințării unor boli grave, dar alții au reușit să se lase dintr-o dată, cu voință și determinare”, concluzionează organizatorul Marșului Împotriva Fumatului de la Sibiu.

„Aproape 20% din populația adultă a lumii fumează, iar cei care au renunțat la acest viciu pot vedea în doar două săptămâni efectele renunțării acestui obicei asupra plămânilor care își recuperează funcționarea normală”, afirmă și medicul Vinayak Prasad, directorul Departamentului de Prevenire a Bolilor Neinfecțioase din cadrul O.M.S., citat de Agerpres.

Anul acesta O.M.S. a reînnoit apelul ca statele lumii să-și întărească lupta împotriva tabagismului prin aplicarea convenției adoptate în 2003 pentru controlarea acestuia. 

Pe 31 mai este marcată Ziua Mondială fără Tutun. Pentru ediția din 2019, Organizația Mondială a Sănătății a propus sloganul „Nu lăsa tutunul să te priveze de respirație”, însoțit de imagini de conștientizare cu puternic impact emoțional: un plămân închis într-un borcan plin cu fum și mucuri de țigări sau corpul uman afectat de leziuni provocate de tabagism.