ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a anunțat, miercuri dimineață că e declarată epidemie de gripă, deoarece au fost înregistrate trei săptămâni epidemice consecutive și sunt 54 de decese din cauza bolii, informează Mediafax.

„Deși seară aveam o parte din datele pe care direcțiile de sănătate publică le-au transmis, nu au fost concludente, pentru că nu toate spitalele raportaseră cazurile de gripă. Am refăcut raportările și putem spune că s-a înregistrat a treia săptămână consecutivită epidemică. (...) Vorbim de o evoluție epidemică a gripei. (...). S-a constatat epidemia, având a treia săptămână epidemică”, a declarat ministrul Sorina Pintea.

Potrivit ministrului Sănătății, această formă de gripă are forme de manifestare ușoare și medii.

„Nu putem afirma că ne confruntăm cu un sezon gripal mai sever față de sezonul precedent, ci că s-a înregistrat un număr mai mare de decese, mai devreme. Diferența e că avem un număr mai mare de cazuri și un număr mai mare de cazuri confirmate clinic.

Gripa evoluează pe tot teritoriul țării, chiar dacă la intensități diferite. Din fericire, această gripă este datorată unei tulpini care are forme ușoare și medii de manifestare, tulpina inclusă în vaccinul achiziționat de către Ministerul Sănătății și în vaccinurile din România.

Evoluția previzionată, obiectivul Ministerului Sănătății e reducerea număruluui de cazuri severe și de decese cu gripă. Măsurile pe care Ministerul le-a transmis în teritoriu încă de la debutul sezonului gripal din 17 ianuarie sunt cele care se aplică și în cazul în care se constată epidemia”, a mai spus Pintea.

De asemenea, vaccinarea impotriva virusului gripal rămâne și în perioada următoare soluția pentru prevenirea îmbolnăvirilor, arată ministrul: „Specialiștii estimează că această circulație intensă se va menține inclusiv în luna februarie”.

Nu se pune problema instituirii carantinei la acest moment în România din cauza ciculației virusului gripal, a anunțat directorul Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile, precizând că aceasta este o măsură luată în situații extreme, iar „noi trăim o situație normală”.

„Nu se pune problema de carantină, carantina este adoptată în situații extreme, situație pe care nu o trăim, trăim o situație normală, dacă vreți gripa așa evoluează câteodată în număr mai mare de cazuri față de sezoane anterioare.

Carantina e o masură adoptată extrem de rar, decisă de Organizația Mondială a Sănătății, de obicei. Există un regulament, tratat internațional care stipulează aceste lucruri”, a declarat Adriana Pistol, directorul Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică.

Numărul deceselor provocate de gripă a ajuns la 54, de la începutul sezonului, a informat Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile.

Anul trecut, Ministerul Sănătății raporta că 82 de persoane au murit de gripă la începutul lunii martie, iar în aprilie, cifra ajunsese la 124. Cu toate acestea, specialiștii și Ministerul Sănătății spuneau că evoluția se încadrează în parametrii normalității.

Chiar Prof.Dr. Alexandru Rafila, Președintele Societății Române de Microbiologie și un mare susținător al Legii Vaccinării Obligatorii, susținea anul trecut că situația nu este deosebită și nu se poate vorbi de o epidemie.

„OMS-ul face evaluări în care pune mai mulți parametri - populația unei țări, dimensiunile, gradul de acoperire vaccinală... In România sunt mai multe decese decât anul trecut, dar nu s-a schimbat ordinul de mărime. Dacă ar fi o creștere bruscă a numărului de cazuri, să fie sute de cazuri, Doamne ferește!, atunci sigur că-ți pui niște probleme.

Dar la o circulatie a virusului cum este cea din acest an, ceva mai mare decât anul trecut, raportat la acest număr de cazuri de viroze și de gripă, nu e un număr mult mai mare de decese, pentru că avem cu 51% mai multe cazuri de viroze respiratorii. Daca aplicăm același parametru la numarul de decese, nu sunt într-o zonă neașteptată.

De aia se spune că numarul de decese...el nu este așteptat, nu așteaptă nimeni să moară lumea. Se stabilește o marjă. Dacă am spune că am avut cu 50% mai multe cazuri și cu 300% mai multe decese, atunci îți pui niște probleme, dar dacă ai cu 50% mai multe cazuri și cu 50% mai multe decese, atunci este „așteptat”, adică nu e neobișnuit. Diferențele mari față de sezonul trecut sunt cauzate de faptul că în sezonul trecut în această perioadă deja curba începuse să scadă. E decalat sezonul cu 2-3 săptămâni”,a explicat Rafila la momentul în care se înregistrau 82 de decese, anul trecut, pentru ziare.com.

Conform standardelor Organizației Mondiale a Sănătății, citate de Hotnews, pentru a fi declarată epidemie, este necesară înregistrarea a a 1.500 de cazuri la fiecare 100.000 de locuitori.  În 2019, CNSCBT a anunțat că de la începutul sezonului s-au înregistrat 894 de cazuri de gripă. Conform Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile, în sezonul 2017/2018, s-au înregistrat „11.527 cazuri clinice compatibile cu gripa + infecții respiratorii acute”.
 
Cu toate acestea, în 2018 nimeni nu s-a preocupat de problema gripei. Poate pentru că autoritățile erau preocupate să promoveze legea vaccinării obligatorii, folosind ca „argument”, epidemia de rujeolă pe care o decretaseră de la sfârșitul lui 2016.