Workshop-ul „Accesul universal la vaccinuri și vaccinare" a fost organizat joi la Cluj-Napoca, de Societatea Română de Microbiologie, Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM) și Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice (COPAC). Reprezentanți ai autorităților, parlamentari, medici și jurnaliști au luat parte la prezentări și dezbateri privind importanța vaccinării pe tot parcursul vieții, accesul la vaccinuri, necesitatea creșterii nivelului de colaborare între autorități, producători și pacienți pentru un acces continuu al populației României la vaccinuri, informează DC News

"În România avem o utilizare extrem de redusă a vaccinurilor, atât la pacienții cu afecțiuni cronice, cât și la populația adultă, și acest lucru nu este foarte favorabil, din multe puncte de vedere: din punct de vedere al sănătății publice, în general, și din punct de vedere al beneficiilor individuale ale fiecărei persoane", a afirmat, joi, președintele Societății Române de Microbiologie, prof. dr. Alexandru Rafila, în cadrul conferinței desfășurate la hotel Golden Tulip din Cluj Napoca.

Potrivit agenției Rador, profesorul a afirmat că obligativitatea vaccinării ar putea fi o soluție pentru situațiile speciale, în care apar multiple îmbolnăviri cu afecțiuni posibil de prevenit prin imunizare, precum rujeola. 

"Organizația Mondială a Sănătății recomandă o rată de vaccinare de 95% pentru a asigura protecția populației și pentru a evita apariția de epidemii de boli prevenibile prin vaccinare. În România, însă, rata de vaccinarea coboară până la 67% pentru unele dintre vaccinurile cuprinse în Programul Național de Vaccinare, iar acest fapt a determinat creșterea numărului de cazuri de îmbolnăviri și de decese, cum este, spre exemplu, cazul rujeolei. Vaccinurile sunt produse sigure, sunt eficace și contribuie direct la salvarea de vieți prin prevenirea multor boli infecțioase care pot avea consecințe severe asupra sănătății copilului sau a adultului. Un aspect deosebit de important, însă, este ca accesul la vaccinuri și vaccinare să fie asigurat neîngrădit, astfel încât fiecare individ să poată beneficia de vaccinul necesar în etapa de viață în care se află", a subliniat prof. dr. Alexandru Rafila, citat de DC Medical.

"Dacă există un nivel suficient de înțelegere și educație în societate, care să ducă la o acoperire vaccinală suficientă, obligativitatea nu este necesară. Până în anul 2007, 2008 acoperirea vaccinală în România era peste 95%; de atunci a scăzut încet, încet și ajungem la rujeolă, la acoperiri vaccinale în jur de 80-85% pentru o primă doză de vaccin rujeolic, undeva între 65 și 70% pentru cea de a doua doză de vaccin rujeolic și atunci sigur că trebuie să facem ceva încât să controlăm acest lucru", a mai declarat prof. dr. Alexandru Rafila.

Acesta a dat exemplul Italiei, care, după ce a introdus obligativitatea vaccinării, a reușit să crească acoperirea vaccinării împotriva infecției cu virusul rujeolic de la 80 la peste 90%, apropiindu-se de ținta de 95% recomandată de Organizația Mondială a Sănătății.

Prof. Dr. Alexandru Rafila este cunoscut pentru opiniile sale favorabile vaccinării cuprinzătoare, fiind conducătorul unui Grup Tehnic de Vaccinologie. 

Pe de altă parte, grupuri de părinți și de medici din România denunță obligativitatea vaccinării, în lipsa unei dezbateri naționale reale și incluzive, de natură să clarifice care sunt beneficiile și care sunt efectele adverse ale vaccinării, oferind dreptul de alegere asupra numărului de vaccinuri acceptate și a etapizării acestora pentru nou-născuți.Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews