ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Aproape patru mii de copii din județul Vaslui nu au fost imunizați din cauza lipsei vaccinului hexavalent, Direcția de Sănătate Publică Vaslui neavând, în acest moment, nicio doză în stoc, anunță Mediafax.

"Așteptăm să primim de la Ministerul Sănătății informații cu privire la alocarea vaccinului necesar imunizării copiilor restanțieri. În momentul în care vor veni dozele, acestea vor fi direcționate către cabinetele medicilor de familie, în funcție de solicitări”, a spus purtătorul de cuvânt al DSP Vaslui, Mihaela Topliceanu.

Schema de imunizare cu vaccin hexavalent cuprinde trei doze, administrate copiilor la vârsta de două, patru și unsprezece luni.

Vaccinul hexavalent face parte din schema de recomandare de imunizare a copiilor și se administrează împotriva tetanosului, tusei convulsive, difteriei, Haemophilus și poliomielitei, dar și hepatitei B. 

 În urmă cu câteva săptâmâni Ministerul Sănătății a anunțat că a izbucnit o epidemie de rujeolă și a acuzat în termeni duri campaniile antivaccin. Ministerul condus de Vlad Voiculescu nu a aminit însă un cuvânt despre faptul că în zonele unde a izbucnit rujeola nu exista medic de familie.  


Fostul președinte al Colegiului Medicilor, Vasile Astărăstoae, acuză Ministerul Sănătății că s-a folosit de epidemia de rujeolă pentru a pregăti opinia publică să accepte legea vaccinării.

„Ministerul Sănătății ne prezintă un număr de focare epidemice și declară că avem epidemie de rujeolă. Ce omită să spună Ministerul Sănătății? Omite să spună ca aceste focare au avut vârful în lunile ianuarie - aprilie. Omite să spună că în lunile iulie și august numărul de cazuri a fost nesemnificativ. Omite să spună că până în luna august inclusiv au fost recuperate vaccinările la 573 de copii cu vârsta între 1 și 15 ani. Omite să spună că la cele 2 cazuri confirmate de deces nu era recomandată vaccinarea cu ROR. Omite să spună că acei copii care s-au îmbolnăvit nu au putut să fie vaccinați pentru că nu erau în țară, pentru că nu erau pe lista niciunui medic de familie sau aveau contraindicații medicale. Cu alte cuvinte o populație vulnerabilă, săracă, care nu avea nici o legătură cu refuzul de a se vaccina. Și mai uită să spună ca în județul Bistrița, unde a fost unul dintre cele mai mari focare, rata de vaccinare a populației țintă era peste 95% - care este un rezultat excelent (conform declarației făcute de prefectul de Bistrița). Și compară cu situația de anul trecut deși se știe că evoluția este ciclică, multianuală”, a spus Vasile Astărăstoae.