13 iunie 2016. Ȋn Piața Universității din București, reprezentații Asociației Victimelor Mineriadelor 1990 – 1991 sunt în a cincea zi de grevă a foamei. Au ales această formă extremă de protest pentru a denunța complicitatea autoritățile statului care acoperă, în continuare, crimele petrecute acum 26 de ani. 

Greviștii acuză „implicarea mafioților PSD în înlăturarea procurorului militar Ion Vasilache – Șef Secția Militară a Parchetului General, din anchetarea dosarului represiunii din iunie 1990 – și blocarea Dosarului Mineriada. Ion Vasilache”, susțin reprezentanții Asociației Victimelor Mineriadelor 1990 – 1991, „este «vinovat» de punerea sub acuzare a vinovaților Ion Iliescu, Petre Roman, Virgil Măgureanu, N.S. Dumitru și Miron Cozma”.

Ȋntr-o scrisoare deschisă, Asociația Victimelor Mineriadelor îi solicită președintelui Klaus Johannis „păstrarea în funcția de procuror general Secția Parchete Militare a generalului Ion Vasilache, ca garant al soluționării dosarului mineriadei”. 

Ȋn iunie 1990, peste 1300 de bucureșteni au fost bătuți de minerii chemați de Ion Iliescu. Sute dintre ei au fost reținuți abuziv (între 2 și 60 de zile). Oficial, au existat 756 de răniți, 4 morți și 18 răniți prin împușcare. Tot oficial, nu există niciun vinovat.


Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews