ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Fără număr, fără număr, fără număr... Acest slogan al maneliștilor descrie perfect ritmul în care Deltamed își adjudecă licitațiile organizate de IGSU. Fie că e vorba de ambulanțe, de containere sau, mai nou, de autospeciale „pentru tratamente hiperbarice și oxigeno – terapie".

„Nu e nicio surpriză și nimic anormal în a câștiga succesiv licitații, întrucât numărul de firme care se ocupă de transformarea furgoanelor în ambulanțe e relativ redus, la nivel european vorbind”, explică firma Deltamed, pe site-ul său oficial. Are dreptate, dacă ești singurul furnizor de ambulanțe din România, e normal ca statul să cumpere doar de la tine, că n-are încotro! Dar dacă nu ești singurul și, treptat, pe lângă ambulanțe, îți diversifici oferta fix pe targetul nevoilor punctuale ale statului, atunci apar niște semne de întrebare. Iar dacă nevoile punctuale ale statului, detaliate în caietul de sarcini, conțin fix „șurubul roz” pe care-l distribuie numai firma cu care te-ai asociat în licitație, la întrebările ce apar ar trebui să caute niște răspunsuri și organele de anchetă.

„Dispozitivele medicale indică doar o singură sursă”

Ȋn martie anul acesta, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) anunța că dorește să achiziționeze 10 autospeciale pentru tratamente hiperbarice și oxigeno – terapie, destinate „activităților de pregătire, antrenare, perfecționare și intervenție a scafandrilor, respectiv tratament hiperbaric și oxigeno-terapie pentru personalul accidentat/intoxicat pe timpul intervențiilor specifice”. Prețul total al contractului este de 10.416.666,67 de euro (fără TVA), iar banii provin din Fonduri europene nerambursabile și fonduri bugetare – „Programul Operațional Infrastructura Mare 2014 – 2020”. 

Configurată ca un tren rutier, autospeciala e compusă din autotractor și o semiremorcă, compartimentată în patru încăperi: una cuprinde camera hiperbară și zona de operare, alta – compresorul și buteliile pentru înmagazinare aer, a treia – generatorul electric, iar ultima – butelii pentru înmagazinare oxigen, respectiv amestec gaze (HeOx). 

Cinci firme s-au arătat interesate de licitație și au cerut clarificări privind documentația de atribuire. Din cele șase solicitări, cinci se referă la echipamentele medicale cu care e dotată camera hiperbară: sistem de monitorizare pacient, defibrilator în condiții hiperbarice, monitorizare medicală portabilă, ventilator ICU pentru condiții hiperbarice și aspirator de secreții. 
 

O firmă a solicitat IGSU să clarifice specificația solicitată în cazul defibrilatorului, prin acceptareaa unei presiuni de 2 bar/3 ATA, „având în vedere că în momentul de față producătorii de defibrilatoare care pot fi utilizate în condiții hiperbare clasificate ca dispozitiv medical clasa IIb, le certifică la o utilizare de până la 2 bar/3 ATA”. Ca răspuns, IGSU anunță că acceptă „defibrilator cu presiunea de lucru de minim presiune de 2 bar/3 ATA.”

Când, printr-o altă cerere de clarificare, i s-a atras atenția că „producătorii de defibrilatoare certifică aceste echipamente medicale până la presiunea de maxim 2-3 bar/3-4 ATA”, IGSU a dat același răspuns: „se acceptă defibrilator cu presiunea de lucru de minim presiune 2bar/3 ATA”.    

O altă firmă a avertizat IGSUdispozitivele medicale integrate în ofertă „indică doar o singură sursă”, iar ele ar putea fi achiziționate într-un lot diferit, pentru a permite „o concurență loială, de care cu stimă apreciem că IGSU va beneficia în cele din urmă”.  IGSU a precizat că pentru sistemul de monitorizare, defibrilator și monitorizarea medicală portabilă „vor avea loc modificări, prin publicarea unei erate”, dar pentru ventilatorul ICU specificația tehnică „va rămâne neschimbată”.

La 4 iulie a.c., una dintre firmele ce dorea să participe la licitație a depus o contestație la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor, solicitând suspendarea procedurii.

Singurul distribuitor, susținător tehnic al Deltamed

„Secțiunea 4.7.16 a specificației tehnice, (ce) descrie «Echipamente medicale» care urmează să fie livrate cu sistemele Camerei, arată direct Haux Life Support GmbH, care are ori brevetul, ori exclusivitatea distribuției pentru dispozitivele menționate”, reclamă firma Marinex GmbH. „Haux Life Support GmbH este vâzătorul singurului sistem de monitorizare disponibil (4.7.16.3.) certificat la 5 bari, care are ex O2 și parametrii TcPO2. Celelalte sisteme disponibile fie nu se potrivesc cu cerința de 5 bari sau cu ex O2, fie parametrii TcPO2 nu sunt asigurați. Haux Life Support GmbH este distribuitor exclusiv al singurului sistem Ventilator (4.7.16.4.) certificat și realizat doar pentru condiții hiperbare care are aprobarea CE și este disponibil pe piață în acest moment, produs de o firmă care a acordat firmei Haux distribuția pe piața europeană”, susține firma contestatoare.


Mai mult, cei de la Marinex GmbH au reclamat și faptul că „în piața specifică nu există niciun defibrilator hiperbaric (4.7.16.2.) evaluat pentru 5 bari, cu excepția cazului în care o producție specială a fost certificată de către unul dintre ofertanți recent, (iar un) astfel de defibrilator este produs de asemenea, în exclusivitate, de firma Haux GhmB
Vă rugăm să rețineți, de asemenea, că, în urma eforturilor noastre de a obține cotație pentru sistemele menționate mai sus (4.7.16.2., 4.7.16.3., 4.7.16.4.) de la Haux Life Support GmbH a rezultat o ofertă anormal de scumpă pentru un sistem Ventilator hiperbaric. Nu am primit niciun răspuns pentru celelalte elemente până acum, ceea ce reprezintă de asemenea un indiciu al practicii folosirii unei piețe dominante”, precizează Marinex GmbH, în susținerea contestației sale. 

Haux Life Support GmbH este o firmă din Germania care, în această licitație, a avut calitatea declarată de terț  susținător al firmei Sc Deltamed SRL. 


La cinci zile după depunerea acestei contestații, IGSU a publicat o erată pentru anunțul de participare/selecție la licitație. Astfel, pentru defibrilator solicita, în loc de „o presiune de minim 5bar/6ATA” – „o presiune de minim 2bar/3ATA”, iar pentru monitorizarea medicala portabilă, în loc de „ECG (3, 6, 12 derivații)” – „ECG minim 3 derivații”. Termenul limită pentru primirea ofertelor a fost și el devansat cu o săptămână. 


La 13 iulie, firma Marinex GmbH a înștiințat Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor că, deoarece autoritatea contractantă a îndreptat actul atacat, renunță la contestația depusă. 

O singură ofertă declarată admisibilă

Din cinci firme, în cursa licitației au rămas trei care-au depus oferte: Asocierea SC Stimpex SA & SC Altera Tech SRL, SC Deltamed SRL, având ca terț susținător firma Haux Life Support GmbH, și SC Marinex GmbH, având ca terț susținător firma Hipertech. 

Iar la 19 iulie are loc ședința de deschidere a ofertelor. Conform procesului verbal întocmit cu această ocazie, firma Marinex GmbH a avut oferta financiară cea mai mică: 10.234.400 euro (fără TVA), față de 10.419.666 euro (fără TVA), cât ceruseră SC Stimpex SA și SC Deltamed SA. Cei de la Marinex erau aproape siguri că vor câștiga licitația. 


Conform art.200 din legea achițiilor publice, IGSU avea obligația de a stabili oferta câștigătoare în termen de 25 de zile (calendaristice) de la data deschiderii ofertelor, respectiv în data de 13 august. Cu o zi mai devreme însă, IGSU a anunțat prelungirea perioadei de evaluare „ având în vedere nivelul de complexitate al acțiunii de achiziție”, faptul că „în comisia de evaluare nu există membri din domeniul financiar”, „volumul foarte mare de lucru, în sensul evaluării propunerilor tehnice”, șamd.

Contractul a fost atribuit abia în data de 3 octombrie. Din cele trei oferte primite, a fost declarată admisibilă doar cea venită din partea Deltamed SA. Care a și primit contractul de 10.416.660 de euro, criteriul de atribuire declarat fiind... prețul cel mai scăzut.

Cum de-a fost posibil așa ceva? Ce i-a descalificat pe ceilalți din competiție. Fericiți c-au descoperit „șurubul roz” și au rezolvat problema lui, cei de la Marinex GmbH n-au luat în calcul și existența unei „șaibe turcoaz”. Mai exact, în fișa de date a licitației se solicita ca ofertantul să depună „lista principalelor furnizări de produse în ultimii 3 ani, din care să rezulte că a furnizat produse similare, a căror valoare/valoare cumulată a fost de minim 3.125.000,01 euro la nivelul unui contract – maxim 3 contracte însoțită de certificate/documente emise sau contrasemnate de către o autoritate sau de către clientul beneficiar.” 

„Minim 3.125.000,01 euro” dovediți prin „maxim 3 contracte” e o condiție destul de strictă. Reprezentanții Marinex spun că ei au depus 3 facturi, însă doar două dintre ele erau emise de producător. Admit că asta a fost greșeala lor, o neatenție. Una care i-a descalificat, chiar dacă prețul cerut de ei pe cele 10 autospeciale era cu aproape 200.000 mai mic decât cel al firmei declarate câștigătoare.  

Dar în caietul de sarcini există un avertisment: „Neasigurarea în totalitate a condițiilor generale și dotărilor specifice determină descalificarea și respingerea ofertelor în cauză”. Iar Deltamed câștigă multe dintre licitațiile IGSU pentru că respectă caietul de sarcini. Știe care-i treaba și cu „șurubul roz”, și cu „șaiba turcoaz”. 

„Ȋn ceea ce privește încasările noastre (...), lucrurile sunt cât se poate de simple, clare și transparente: ele există în măsura în care reușim să adjudecăm și să ducem la bun sfârșit vreuna din licitațiile organizate de aceste instituții (n.r. - publice), realizate prin intermediul Sistemului Electronic de Achiziții Publice, monitorizate de către Agenția Națională pentru Achiziții Publice (...) și având procedurile de atribuire supuse controlului Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor, respectiv instanțelor de judecată”, afirmă Deltamed, pe site-ul oficial.

La 9 noiembrie a.c., IGSU și-a anunțat intenția de a achiziționa noi ambulanțe, valoarea totală a contractului fiind de 282.360.000 de euro, fără TVA.