ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


La Spitalul de Boli Infecțioase „Sfânta Parascheva" din Iași au ajuns miercuri și joi peste 100 de persoane care consumaseră produse de tip fast-food la restaurantul Agapa, din zona pieței Nicolina. 

Direcția de Sănătate Publică Iași a anunțat, printr-un comunicat de presă, că  a efectuat o anchetă epidemiologică. „Investigațiile au fost declanșate imediat după raportarea evenimentului în dată de 15.05.2018. Facem precizarea că în urmă prelucrării probelor recoltate de la sediul unității de alimentație publică s-a constatat prezența bacteriei Salmonella, în principal în sosurile preparate la sediul unității”, precizează DSP Iași.

Anchetă epidemiologică a evidențiat următoarele aspecte:
• Toate cazurile declară consumul de produse fast-food în perioada 13.05 - 14.05.2018;
• Toate meniurile sunt preparate la sediul unității, inclusiv sosurile, conform declarației șefului unității;
• Perioada de incubație medie a fost de 9,8 ore, cu limite între 3 și 22 de ore.
• Inspectorii sanitari din cadrul DSP Iași s-au deplasat la sediul unității, de unde s-au recoltat 8 probe de aliment și 25 de probe de sanitație, care au fost lucrate în laboratorul DSP Iași;
• S-au efectuat coproculturi și s-au recoltat probe de exudat nazo-faringian de la cei 7 angajați ai unității de alimentație publică;
• Pe Sistemul Rapid de Alertă au fost anunțați inspectorii Direcției Sanitare Veterinare Iași;
Inspectorii sanitari au sancționat unitatea cu amendă contravențională în valoare de 3000 lei și sancțiune complementară de suspendare a activității unității.

După ultima centralizare a datelor, realizată ieri, la ora 17:00, numărul total de cazuri a ajuns la 134 (4 din jud. Vaslui, din care 2 internate și 130 din jud. Iași).

Situația cazurilor din jud. Iași este următoarea:
internare continuă - 71 cazuri;
internare de zi - 10 cazuri;
consult Spitalul de Boli Infecțioase - 42 cazuri;
cazuri la domiciliu (consult medic de familie) - 7 cazuri.