La Spitalul de Boli Infecțioase „Sfânta Parascheva" din Iași au ajuns miercuri și joi peste 100 de persoane care consumaseră produse de tip fast-food la restaurantul Agapa, din zona pieței Nicolina. 

Direcția de Sănătate Publică Iași a anunțat, printr-un comunicat de presă, că  a efectuat o anchetă epidemiologică. „Investigațiile au fost declanșate imediat după raportarea evenimentului în dată de 15.05.2018. Facem precizarea că în urmă prelucrării probelor recoltate de la sediul unității de alimentație publică s-a constatat prezența bacteriei Salmonella, în principal în sosurile preparate la sediul unității”, precizează DSP Iași.

Anchetă epidemiologică a evidențiat următoarele aspecte:
• Toate cazurile declară consumul de produse fast-food în perioada 13.05 - 14.05.2018;
• Toate meniurile sunt preparate la sediul unității, inclusiv sosurile, conform declarației șefului unității;
• Perioada de incubație medie a fost de 9,8 ore, cu limite între 3 și 22 de ore.
• Inspectorii sanitari din cadrul DSP Iași s-au deplasat la sediul unității, de unde s-au recoltat 8 probe de aliment și 25 de probe de sanitație, care au fost lucrate în laboratorul DSP Iași;
• S-au efectuat coproculturi și s-au recoltat probe de exudat nazo-faringian de la cei 7 angajați ai unității de alimentație publică;
• Pe Sistemul Rapid de Alertă au fost anunțați inspectorii Direcției Sanitare Veterinare Iași;
Inspectorii sanitari au sancționat unitatea cu amendă contravențională în valoare de 3000 lei și sancțiune complementară de suspendare a activității unității.

După ultima centralizare a datelor, realizată ieri, la ora 17:00, numărul total de cazuri a ajuns la 134 (4 din jud. Vaslui, din care 2 internate și 130 din jud. Iași).

Situația cazurilor din jud. Iași este următoarea:
internare continuă - 71 cazuri;
internare de zi - 10 cazuri;
consult Spitalul de Boli Infecțioase - 42 cazuri;
cazuri la domiciliu (consult medic de familie) - 7 cazuri.