ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


900.000 de români au murit, au fost răniți sau dați dispăruți în cel de-al Doilea Război Mondial. Ororile luptelor sunt încă vii în memoria a 15 mii de veterani. Printre ei, sublocotenentul în retragere Iacob Rus. O poveste impresionantă, realizată de TVR cu ocazia Zilei Veteranilor, sărbătorită vineri, 29 aprilie. 

În 1940, Iacob Rus avea 18 ani. S-a înrolat voluntar în armată. Pregătirea a făcut-o cu Regimentul 3 grăniceresc de la Sibiu. Primăvara lui '44 l-a prins pe frontul de est, în linia întâi. Făcea parte din Batalionul 30 Vânători de munte. Și-a salvat de la moarte camarazi de arme.

În august 1944, după ce România a întors armele împotriva Germaniei, Iacob Rus a căzut prizonier la ruși. Spune că a avut noroc, pentru că nu a ajuns în Siberia. Și din nou pe front, de dată asta, în vest. Povestește cu umor cum, împreună cu patrula din care făcea parte, a capturat două patrule de nemți. Sfârșitul războiului l-a prins în munții Tatra. 

După război a absolvit facultatea de biologie-geografie și s-a căsătorit cu o învățătoare. Sublocotenentul în retragere Iacob Rus are acum 94 de ani.