ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice donație este binevenită. Doamne, ajută!

Părinte ieromonah, teolog și artist plastic ortodox român, Arsenie Boca s-a născut pe 29 septembrie 1910 la Vața de Sus, în Hunedoara.

Încă din anii studenției, părintele optează pentru viața de călugăr. După călătoria de la Muntele Athos, unde ajunge fiind trimis de chiriarhul său, Nicolae Bălan, pentru a aduce manuscrisele românești și grecești ale Filocaliei, în 1940 este tuns în monahism.

Declanșează la Mănăstirea de Sâmbăta de Sus ceea ce s-a numit „mișcarea de reînviere duhovnicească de la Sâmbăta” și devine cunoscut ca mare duhovnic. Doi ani mai târziu este ridicat la treapta preoțească și numit stareț al Mănăstirii Brâncoveanu, pe care o renovează, locurile căpătând o nouă înfățișare.

Prigonit de Securitate, părintele Arsenie a fost arestat de mai multe ori. În noiembrie 1948, Mitropolitul Nicolae Bălan îl strămută de la Sâmbăta la Mănăstirea Prislop, unde devine stareț și unde slujește, cu întreruperi în perioadele în care a fost arestat și anchetat.

Sălașul s-a transformat în mănăstire de maici, iar după 1959 comuniștii risipesc obștea, părintelui martirizat prin închisori și la Canal fiindu-i interzisă activitatea preoțească până la moarte.

Închis la Securitatea din Brașov, dus la Canal, închis la Jilava, București, Timișoara și la Oradea, Arsenie Boca a fost izgonit și aruncat în lume civil fără să fi avut vreo condamnare politică ori canonică, în baza unui decret din 1959, printr-un ordin scris al Episcopiei de care aparținea atunci Sfânta Mănăstire Prislop.


Părintele nu și-a întrerupt însă rugăciunea și lucrarea duhovnicească, iar ceea ce a început la Sâmbăta și la Prislop a continuat la Drăgănescu, unde, din 1968, timp de 15 ani, părintele Arsenie a realizat pictura acestui sfânt locaș.

Nu a fost canonizat încă de Biserica Ortodoxă Română, dar credincioșii din întreaga țară merg, încredințați că primesc ajutor, la mormântul părintelui la Mănăstirea Prislop, din Țara Hațegului, pe care îl apreciază ca pe un adevărat un profet al neamului și un luptător pentru apărarea dreptei credințe.

Datorită trăirii sale duhovnicești, iubirii pentru Hristos și împlinirii misiunii cu care a fost încredințat, părintele Arsenie Boca este pomenit în rugăciunile lor de credincioșii care nu mai contenesc să vorbească despre minunile săvârșite de el.

Anual, pe 28 noiembrie, mii de oameni participă la slujba de pomenire a părintelui Arsenie, cel mai mare număr înregistrându-se în 2010, când la Mănăstirea Prislop au venit în pelerinaj 30.000 de credincioși, potrivit ziarului de Hunedoara.

O comisie formată din înalți prelați ai Bisericii Ortodoxe Române va cerceta viața, activitatea și scrierile Părintelui Arsenie Boca, cel pe care credincioșii îl numesc deja "Sfântul Ardealului", pentru a fi canonizat. De altfel, reprezentanții Bisericii Ortodoxe Române au declarat, în mai multe rânduri, că nu se opun canonizării Părintelui Arsenie Boca, precizând că acest lucru se face parcurgând anumite etape, inclusiv înființarea unei comisii care să studieze viața și activitatea părintelui.

Pe 31 octombrie 2016, la Mănăstirea Prislop, sub președinția Înaltpreasfințitului Părinte Laurențiu, Mitropolitul Ardealului, s-au desfășurat lucrările Comisiei speciale teologice mitropolitane, în vederea întocmirii dosarului pentru propunerea de canonizare a părintelui Arsenie Boca.