ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Înțelepciunea din bătrâni arată că „A preveni este mult mai ușor decât a vindeca"! Acesta este și motto-ul Campaniei de "Prevenție și educație pentru sănătate", desfășurată de către Voluntarii Catedralei Mântuirii Neamului, care au descins în diferite zone ale țării pentru a-i ajuta pe oameni, în egală măsură adulți și copii, să conștientizeze practicile care dăunează sănătății fizice și psihice. 

Programele educaționale derulate de către voluntari, în medii defavorizate, în localități izolate, în școli, la persoane adulte și minore aflate în detenție, la familii cu situații materiale precare – monoparentale, cu copii nou-născuți etc., au avut un real succes. Nu mai puțin de 6726 de persoane au beneficiat de consultații și sfaturi pertinente din partea medicilor-voluntari, în cele 33 de ediții ale campaniei.

Proiectul "Prevenție și educație pentru sănătate" este o extensie a "Campaniei Sănătate pentru Sate" (desfășurată în baza protocolului dintre Patriarhia Română și Ministerul Sănătății, datat 03.09.2015) și s-a "născut" ca urmare a constatării, conform căreia, oamenii ajung să-și deterioreze sănătatea din lipsă de cunoștințe.

Beneficiarii Campaniei "Prevenție și educație pentru sănătate" au asistat la prezentări PowerPoint interactive, de aproximativ 15 minute, pe următoarele teme de educație: stomatologie, boli de nutriție și metabolism, psihologie/psihiatrie, recuperare medicală, igienă și sănătate publică. Au fost susținute lecții demonstrative de periaj corect al danturii, postură corectă a coloanei vertebrale, managementul furiei și prevenirea fenomenului bullying. De asemenea, pacienții au primit produse de strictă necesitate și alimente, recomandate pentru o viață sănătoasă.

Specialiștii au consiliat oamenii în domenii variate, cum ar fi: prezentarea tehnicilor de prim-ajutor; respectarea normelor de igienă și sănătate publică; consiliere pentru prevenția infracțiunilor; reconversie profesională și reintegrare socială; consiliere pentru creșterea copilului și menținerea familiei. Prevenția oro-dentară este o necesitate dată de prevalența deosebită a afecțiunilor dentare. Medicii au prezentat pacienților o serie de măsuri profilactice care se pot lua pentru a îndepărta, corecta sau opri manifestarea cauzelor, care pot determina sau agrava îmbolnăviri în sfera oro-dentară. De altfel, teama de medicul stomatolog îi determină pe mulți să evite controalele periodice. De aceea, voluntarii le-au explicat celor prezenți la acțiuni că vizitele la medic nu sunt atât de dureroase, precum se așteaptă, și le-au prezentat modalitățile de prevenire a cariei dentare.

„Conform statisticilor, in Romania, consumul de pasta de dinti este relativ scazut. Prin urmare, scopul campaniei este de a-i constientiza pe copii asupra importantei periajului. Ei au invatat tehnica de periaj corecta, necesitatea utilizarii mijloacelor auxiliare periajului cum ar fi: ata dentara, apa de gura, dusul bucal, in ideea reducerii incidentei cariilor dentare. De asemenea, le-am spus despre importanta vizitei la cabinetul stomatologic de doua ori pe an, chiar daca ei nu acuza dureri, pentru ca medicul poate descoperi eventuale cariute ascunse sau alte probleme de care ei nu-si dau seama. Copiii au fost receptivi, mi-au adresat intrebari, iar la sfarsit le-am oferit cadou cate o carticica de colorat si cate un orar in care sa deseneze un zambet atunci cand se spala corect pe dinti", a explicat dr. Claudia Buduna, medic specialist stomatologie generala și voluntar al CMN.

Importanța sănătății mintale este de multe ori neglijată și puțin promovată. Societatea este mediul în care fiecare individ își dezvoltă abilitățile și comportamentele necesare pentru a deveni un adult adaptat social. Presiunea performanței și a acceptării sociale este resimțită de fiecare om, în parte, și uneori mecanismul de a face față acestei presiuni este agresivitatea sau hărțuirea cu intenție a celor din jur și sfidarea autorității, comportament cunoscut sub denumierea „bullying", care se manifestă, atât în rândul copiilor, cât și al adulților, La polul opus, victimele acestor agresori, se izolează și au foarte mult de suferit. Voluntarii au încercat, prin programele educaționale derulate, reducerea stigmatizării, agresivității și a tuturor formelor de manifestare a violențe psihice, în randul pacienților, prin creșterea gradului de conștientizare a propriilor emoții față de sine și de ceilalți; întărirea legăturii copil – părinte; încurajarea directă a beneficiarilor să ceară ajutor în situații de criză și exersarea directă, împreună cu beneficiarii, a unor tehnici utile în managementul furiei și al reacțiilor impulsive.

„Fenomenul de bullying reprezinta agresivitatea fizica si verbala, cu buna stiinta, intre doi sau mai multi elevi, in care o parte joaca rolul de agresor si o parte pe cel de victima. La baza acestor comportamente, se afla gestionarea deficitara a propriilor resurse si forte. Efectele bullyingului sunt devastatoare: elevul agresat se izoleaza, risca sa abandoneze scoala si in cazuri extreme, apar chiar, tentativele de suicid. Pe de alta parte, agresorul poate sa mentina acest comportament si in viata adulta, devenind o persoana cu probleme sociale. Este important sa prevenim acest comportament care pare sa ia amploare, in special, in mediul urban, unde accesul la tehnologie accentueaza violenta. In zonele rurale, fenomenul pare sa fie mult mai redus, datorita expunerii mai mici la violente si a consumului energetic prin munca fizica", a explicat psihologul drd. Raluca Simion, voluntar al Campaniei.

Rolul specialiștilor în recuperare medicală, implicați în campanie, este acela de a prezenta beneficiarilor soluțiile prin care pot combate principalii factorii de risc precum ținuta greșită a corpului; purtatul greutăților în spate sau pe un singur umăr și lipsa exercițiilor fizice adecvate. De altfel, cadrele medicale au exersat împreună cu elevii posturile corecte de stat în bancă, la televizor și la calculator.

Normele de igienă și sănătate publică sunt obligatorii, potrivit legii, pentru toate unitațile din sistemul public și privat, precum și pentru întreaga populație. Nerespectarea normelor de igienă și sănătate publică poate afecta și deteriora sănătatea individuală și colectivă, uneori, generând epidemii cu efecte grave în rândul comunităților din proximitate. Este necesar ca fiecare individ să conștientizeze cât mai repede, chiar de la o vârstă fragedă, rolul pe care îl joacă în menținerea sănătății persoanale și sociale. Conștientizarea ușurinței de transmitere a virusurilor aduce un aport important în prevenția îmbolnăvirii. Prin urmare, beneficiarilor le-au fost exemplificate și modalitățile prin care sunt transmise virusurile; cum trebuie să reacționeze corect în cazul unui strănut; metode corecte de spălat pe mâini și altele.

Campania „Prevenție și Educație pentru Sănătate" presupune destul de mult efort din partea voluntarilor CMN care își dau silința să onoreze toate solicitările primite de la cetățeni din diverse colțuri ale țării, care au auzit de campanie sau deja au fost beneficiari și doresc o nouă ediție. De multe ori, cadrele medicale sunt însoțite, la acțiuni, de artiști care prin programele lor culturale înveselesc pacienții. Campaniile derulate de către voluntarii Catedralei Mântuirii Neamului au la bază principul iubirii semenilor și al sacrificiului. Medici din mai multe zone ale țării precum Brașov, Pitești sau Râmnicu Sărat au aflat de campaniile Catedralei Naționale și au dorit să se alăture echipei de voluntari. Medicii parcurg zeci de km ca să ajungă la întâlnirea cu pacienții și de multe ori, după turele de gardă, se pleacă direct către locurile unde se desfășoară campaniile CMN, efortul fiind considerabil. Un astfel de om cu suflet mare este medicul specialist în Psihiatrie pediatrică, Georgiana Tocaci, care locuiește în Pitești. Distanța nu o împiedică, însă, să fie prezentă la aceste campanii, chiar dacă trebuie să facă naveta. Ca și în cazul celorlalți medici, tot părintele Ciprian Grădinaru a determinat-o să se implice în aceste acțiuni.

„Am fost întrebată de multe ori ce mă motivează, având în vedere că vin din Pitești pentru această campanie. Voluntariatul nu este un loc de muncă. Voluntariatul se simte și prin el încercăm să ajutăm și să oferim puțin din talentul care ni s-a dat. Nu cred că este atât de relevant locul de unde vin, nu sunt singura care face acest lucru, important e faptul că suntem o echipă, chiar mai mult, o familie adunată în jurul părintelui Ciprian, care încearcă să ajute și să ofere puțină alinare celor care au nevoie. Pe parcursul Campaniei «Sănătate pentru Sate» am avut pacienți cu diferite patologii, care nu au fost niciodată la un psihiatru și aveau nevoie de ajutor. Am consultat și copii cu manifestări anxioase ușoare, opoziționism sau tulburări de adaptare la un factor de stres – divorțul părinților, părinți plecați din țară, mediu conflictual în casă etc.; toate acestea pot evolua și se pot agrava, dar prin prevenție putem să ameliorăm, să îi învățăm să facă față diferitelor situații într-un alt mod", a spus dr. Tocaci.

„Ceea ce mă bucură cel mai mult este că ne-am depășit ținta propusă la începutul Campanie. Inițial, ne-am propus să atingem cifra de 6000 de beneficiari, dar ni s-a spus că este o cifra mare și irealizabilă. Surprinzător, avem, deja, 6726 de beneficiari, de la începutul campanie care a debutat pe 4 august 2016. Pe parcursul unui an și ceva, ne-am deplasat în foarte multe orașe din țară: Brașov, Brăila, Maramureș, Prahova, Ilfov, Vrancea, Cluj și altele. Faptul că s-a constituit un nucleu al Campaniei la Cluj care funcționează cu propriul grup de voluntari este un lucru extraordinar. De asemenea, am reușit, în acest an, să semnăm un protocol de colaborare cu Inspectoratul Școlar din București și ne-am adresat unui număr însemnat de copii care s-au dovedit a fi receptivi la evenimentele derulate în cadrul Campaniei noastre de "Prevenție și Educație pentru Sănătate". O altă reușită a fost faptul că am avut ocazia să ne adresam persoanelor aflate în detenție, și aici, mă refer, la faptul că am fost în Penitenciarul Jilava de 2 ori, prima oară am adus minorii de 1 iunie să-și viziteze tații în penitenciar și al doilea eveniment - am organizat Ziua Limbii Române în Penitenciarul Jilava. Am mai fost la Penitenciarul de Minori și Tineri Tichilești, din Brăila și la Penitenciarul Focșani, din Vrancea. Sunt persoane aflate în suferință care au dovedit deschidere față de programele noastre social-culturale și de foarte multe ori ne-am adaptat agenda campaniei, în funcție de solicitări. Oamenii află de Campaniile derulate de către grupul de voluntari al Catedralei Naționale și ne invită. Feedback-ul pe care-l avem de la beneficiari este extraordinar și ne motivează să continuăm!", a spus Dan Prună, coordonatorul grupului de voluntari al Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului. 

Campania „Prevenție și Educație pentru Sănătate" se derulează cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române și sub îndrumarea Părintelui Arhimandrit Ciprian Grădinaru, inițiator și coordonator al tuturor campaniilor de la Paraclisul Catedralei Naționale.