ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Unul dintre personajele documentarului, identificat de autorități, a declarat că a fost indus în eroare de jurnaliștii britanici care i-au promis că pe genericul filmului se va preciza că este vorba de o ficțiune.

Pe numele sau Aurelian Szanto, acesta a fost audiat la sediul DIICOT din Capitală, în dosarul în care s-au făcut mai multe percheziții miercuri dimineață, arată Mediafax. După audieri, acesta a explicat cum a fost abordat de jurnaliștii britanici. 

"Eu am fost contactat prin cineva care are contacte la trustul Sky, dacă sunt de acord să filmez un documentar pe teritoriul României în legătură cu traficul de arme care se desfășoară pe tot teritoriul continentului est-european. Persoana respectivă mi-a spus că este vorba despre un documentar pe care trustul Sky îl face pe teritoriul Europei în legătură cu traficul de arme, pentru informarea populației. Mi-au spus: dorim ca să fie doi oameni care să ne prezinte niște arme. Prin prezentarea armelor respective să atragem atenția la cum se săvârșesc aceste vânzări. Am avut un prieten care știam că are arme de vânătoare, l-am contactat telefonic din Anglia și l-am întrebat dacă este de acord să facem acest documentar, bineînțeles nu pe gratis. O renumerație pentru actorie, pentru prezentare, eu urmând să iau remunerația mea de translator", a declarat Aurelian Szanto.

"Mi-au declarat : nu vă faceți griji, la momentul difuzării va apărea la sfârșit, pe display, că toate personajele din acest documentar sunt fictive și sunt doar cu caracter informativ. Așa mi s-a comunicat. Ei mi-au cerut să le prezint arme de război. Comunicarea mea către ei a fost nu, nu pot să vă ofer arme de război. Ei m-au asigurat că este un documentar care va apărea în luna decembrie. Nu va fi o știre, nu va fi ceva pus pe sticlă care să defăimeze imaginea României. S-au negociat la mii de euro, dar nu foarte multe", susține bărbatul.

Szanto a afirmat  că nu exclude ca după cercetările făcute de DIICOT să formuleze o plângere împotriva jurnaliștilor britanici.