ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Numeroși tineri au participat vineri, 1 septembrie 2017, la ceremonia de deschidere a ITO 2017. La eveniment a fost prezent Părintele Patriarh Daniel împreună cu alți ierarhi ai Bisericii Ortodoxe. Manifestarea a debutat cu defilarea tuturor delegațiilor participante.

După prezentarea celor care iau parte la ITO 2017, Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, a oficiat o slujbă de Te Deum.

În continuare, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a rostit un cuvânt de bun venit oaspeților. În cadrul acestuia, părintele mitropolit a evidențiat faptul că este posibil ca și în zilele pe care le trăim orice tânăr să poate fi și un bun creștin.

„Acest eveniment este încă un prilej ca să dovediți că în ciuda multor greutăți, prin mila Domnului, se poate chiar și astăzi să fii creștin, tânăr și liber”, a spus IPS Teofan.

Ceremonia de deschidere ITO 2017 a continuat cu prezentarea de către Părintele Patriarh Daniel a cuvântului de binecuvântare și învățătură. În prezența a mii de tineri, Patriarhul României a evidențiat faptul că Biserica îi primește pe toți tinerii care caută adevărata libertate.

„Biserica primește cu multă bucurie pe toți tinerii care caută adevărata libertate și le împărtășește prin Sfintele Taine și Sfintele Sărbători: iubirea părintească a Tatălui ceresc Care Se bucură de fiii duhovnicești ascultători, dar și de fiul risipitor” care se pocăiește, a spus Patriarhul României.

Completând cele spuse, acesta a evidențiat faptul că Biserica le împărtășește tinerilor iubirea vindecătoare și eliberatoare a Mântuitorul Iisus Hristos Doctorul sufletelor și trupurilor, precum și iubirea sfințitoare a Duhului Sfânt, Mângâietorul, Vistierul bunătăților și Dătătorul de viață.

În continuarea cuvântului de binecuvântare, a fost intonat imnul ITO 2017.  După acest moment, Victor Opaschi, Secretarul de Stat pentru Culte, a rostit un cuvânt în care a precizat faptul că educația are rolul de a ajuta tinerii să își cunoască și înțelege tradițiile și istoria neamului lor.

„Consider că educația religioasă, dar și întregul proces educativ în general ar trebui să fie o formă de educație în și pentru libertate. Aceasta le oferă tinerilor instrumentele necesare pentru a-și cunoaște și înțelege propriile rădăcini”, a precizat Victor Opaschi.

Festivitatea de deschidere a Întâlnirii tinerilor ortodocși din întreaga lume s-a încheiat cu un concert susținut de Ansamblul Floralia din Iași și Grupul Nectarios al Bisericii Sfântul Nectarie.