ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Pe 28 mai, în a șaptea Duminică după Paști, după o lungă suferință, a trecut la Domnul Mugur Vasiliu, anunță Mănăstirea Petru Vodă.

Iată o scurtă biografie a lui Mugur Vasiliu, așa cum a fost prezentată pe pagina Mănăstirii Petru Vodă:

„Mugur Vasiliu, născut la Bacău, la 9 Martie 1965, ca student al Facultății de Litere a Universității București s-a numărat între întemeietorii Ligii Studenților și inițiatorii celui mai lung protest din lume, cel din Piața Universității, dintre 23 Aprilie și 13 Iunie 1990. Multe dintre filmările de la demonstrațiile studențești și de la vizitele pe care el și colegii lui le-au făcut mărturisitorilor din temnițele comuniste – Petre Țuțea, Pr. Dumitru Stăniloae, Raul Volcinschi, Radu Ștefan, Elena Codreanu, etc – îi aparțin.

În 1996 a inițiat, împreună cu prietenul său de o viață, Florin Stuparu (+2 Aug. 2011) și cu binecuvîntarea duhovnicului lor, Părintele Constantin Voicescu, editarea revistei Scara, o inițiativă care a dat multe speranțe în acei ani pentru o trezire autentic creștină și românească. După anul 2004, proiectul editorial a continuat, cu binecuvîntarea și sprijinul Părintelui Justin Pârvu (care i-a fost duhovnic mulți ani) sub numele de revista Axa.
În 1998, cu sprijinul foștilor colegi de la Liga Studenților și cu al președintelui țării din acea vreme, Mugur Vasiliu a fost cel ce a întemeiat la Guvernul României Departamentul (acum Ministerul) Românilor de Pretutindeni, în anul 1998.
 
A deținut vreme de doi ani funcția de ministru secretar de stat pentru românii de pretutindeni. În anul 2000 a organizat la Sibiu ultimul Romfest – adunarea românilor de pretudindeni – împreună cu Părintele Gheorghe Calciu.
Mugur Vasiliu a fost primul demnitar al Statului Roman care, după al doilea Razboi mondial, a călcat în Timoc în vizită oficială și care, tot în 1998, a redezgropat chestiunea Fundatiei Gojdu în Comisia Mixtă româno-ungară, printr-un demers fără precedent în istoria postbelică. A demisionat din Guvern după ce Departamentul a fost creat, iar cele zece programe guvernamentale pentru Românii de Pretutindeni – prima strategie de stat în domeniu – deveniseră funcționale, o parte din ele încă în desfășurare.

După inițiativa eșuată a unui partid politic intitulat Axa Neamului între anii 2007-2010, s-a ocupat mai ales de redactarea și editarea unor volume de referință pentru cultura română. La începutul acestui an a suferit o serie de atacuri cerebrale chiar pe drum spre mănăstirea noastră. A fost dus la Iași și spitalizat. Au urmat cîteva operații foarte dificile, în mare parte reușite, însă cu multe complicații medicale. În cele din urmă, cînd și-a revenit un pic și începuse un program de recuperare, a dorit să meargă la București să continue recuperarea, însă ajuns acolo starea sănătății s-a agravat pînă la punctul dincolo de care nu și-a mai putut reveni. Ieri seară, Duminică, 28 Mai 2017, în Duminica Românilor de Pretutindeni, sufletul său a fost chemat la cele veșnice”.
 
Înmormântarea lui Mugur Vasiliu va avea loc la Mănăstirea Petru Vodă, miercuri 31 mai, la ora 11:30.