ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Nicolae Purcărea, fost deținut politic timp de 20 de ani în temnițele comuniste, a decedat în această dimineață, anunță Fundația Sfinții Închisorilor.

Nicolae Purcarea s-a nascut in data de 13 decembrie 1923, in localitatea Brasov, in cartierul Scheii Brasovului. La vârsta de 17 ani este arestat de regimul Antonescu, și condamnat la 15 ani de inchisoare, pentru "activitate legionară și terorism".

Este eliberat în 1944 pentru a pleca pe front. Libertatea este de scurtă durată, pentru că la 23 august este întemnițat din nou, ca "dușman al poporului". Este eliberat în 1945, astfel că poate să urmeze cursurile Academiei Comerciale din Brasov, insa din pricina unei cuvantari tinute in ziua de 24 ianuarie 1950, el va fi aprig urmarit de Securitate, drept pentru care se va si refugia in padurile de langa Curtea de Arges. Fiind prins de securisti, el va fi condamnat la alti sapte ani de inchisoare.

În închisoare, cunoaște groaznicul fenomen cunoscut sub numele de "reeducarea de la Pitești", trecând apoi pe la Canal, Jilava sau Gherla. La Gherla este pedepsit prin trimiterea la izolare pentru șapte luni. În 1956 este eliberat, cu domiciliu obligatoriu în Bărăgan. Acolo o va cunoaște pe viitoarea soție, și ea fostă deținută politic.

La scurt timp după căsătorie, însă, în 1958, este arestat din nou: de data aceasta este trimis la lagărul de muncă silnică din Noua Culme. Urmează apoi Delta și Aiudul. Este eliberat în 1964. Se retrage la casa părintească de la Brașov, unde se dedică sculpturii în lemn.

A scris două volume: "Țara mea de basm. Rostuirea artei populare" și "Urlă haita...Pitești, Canal, Gherla, Jilava, Aiud".