ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Pictorul Paul Gherasim a încetat din viață la vârsta de 91 de ani, potrivit unui anunț postat pe pagina de Facebook a Muzeului Național al Țăranului Român, scrie Adevărul.ro

„Cu imensă tristețe, am aflat de trecerea la cele veșnice a domnului Paul Gherasim, un mare prieten al Muzeului Național al Țăranului Român. Cu doar 8 zile în urmă, la Muzeul Țăranului, a avut loc lansarea celui mai recent album al cărui autor a fost domnul Paul Gherasim. Dumnezeu să îl odihnească!”, se arată în mesajul postat pe Facebook.

Pictorul Paul Gherasim s-a născut la data de 25 iunie 1925, în localitatea Botești, județul Suceava. El a studiat inițial desenul cu Nicolae Dărăscu, iar între anii 1943 – 1947 a studiat pictura cu profesorul Jean Alexandru Steriade, în cadrul Academiei de Arte Frumoase din București. Începând cu anul 1946, acesta a participat la numeroase expoziții de artă, atât personale, cât și colective.

De-a lungul carierei sale, Paul Gherasim a obținut numeroase premii, dar și distincții, dintre care amintim: Premiul Revistei „Arta” (în 1972); Marele Premiu al Uniunii Artiștilor Plastici (în 1979); Premiul „Ioan Andreescu”, al Academiei Române (în 1995): Ordinul „Steaua României”, în Grad de Comandor (în 2001) sau Crucea Patriarhală, Distincție acordată de Patriarhia Română (în 2002).

Anul acesta a publicat la Editura Doxologia, a Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, albumul de fotografie „Urma Sfântului Apostol Andrei”. Tot la editura ieșeană sunt în curs de apariție alte două volume sub semnătura pictorului Paul Gherasim: „Ștergerea urmelor” și „Biserica lui Hristos”.

Slujba de înmormântare a acestuia va avea loc vineri, 5 august, ora 11.00, după Sfânta Liturghie vor avea loc la Mănăstirea Stavropoleos din București.