ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Petre C. Baciu, participant la rezistența anticomunistă, a murit în dimineața zilei de 21 august, anunță jurnalistul Claudiu Târziu.

Petre C. Baciu s-a născut pe 12 iulie 1922 la Bacău, într-o familie cu șapte copii. Petre Baciu a absolvit Liceul Comercial, devenind contabil, iar în 1937 a intrat în rândurile Mișcării Legionare.

În timpul guvernării mareșalului Ion Antonescu este arestat în mai multe rânduri de către Siguranța Statului și judecat pentru activitate în cadrul „Frățiilor de Cruce”. După eliberare, participă la războiul de eliberare al Ardealului de Nord și după conflagrație, se încrie la Academia de Înalte Studii Comerciale și Industriale din București.

La 15 mai 1948, când încep marile arestări, se retrage în munți în regiunea Solonț-Uturea unde organizează un punct de rezistență armată.

La 15 noiembrie 1948 coboară din munți pentru a pleca spre Trieste, dar la Bucureștiu, grupul este arestat. Urmează o condamnare de 10 ani de temniță grea, dar este eliberat după 13 ani. După eliberare s-a căsătorit cu Aurica Munteanu, dar în 1975 este rearestat pentru „propagandă împotriva orânduirii socialiste”, fiind eliberat în 1977.

În anii detenției a trecut prin închisorile Văcărești, Galați, Suceava, Rahova, Iași, Bacău, Pitești, Craiova, Jilava, Aiud, Poarta Albă, Peninsula, Capul Midia, Grindu, Periprava-Bac, Borzești, Constanța, Onești. A publicat volumele de versuri Cine?(București, Fundația Culturală Buna-Vestire, 1997, 1999) și Inimi Zăvorâte (București, Fundația Culturală Buna-Vestire 1999), precum și cartea de memorialistică Răstigniri ascunse (București, Fundația Culturală Buna-Vestire, vol I- 2004, vol.II 2009).

Doi dintre frații săi mai mari au fost veterani de război, iar doi dintre cei mai mici, au fost deținuți politici.