ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ileana Constantinescu, una dintre cele mai cunoscute artiste de muzică populară în timpul comunismului, a murit la vârsta de 88 de ani.

Cântăreața a fost cunoscută drept vocea care l-a fascinat pe marele scriitor Mihail Sadoveanu. De asemenea, a fost cunoscută și pentru relația specială pe care o avea cu Ion Dolănescu. Cei doi au cântat mai multe piese împreună.

Alarma a fost dată de Ionuț Dolănescu, fiul marelui artist. Solista a fost găsită moartă în casă de către Ionuț Dolănescu, care a fost alertat de cunoscutul artist Tiberiu Ceia, pe motiv că Ileana Constantinescu nu mai răspundea la telefon. Ionuț a contactat o vecină care avea o cheie și așa au reușit să intre în casă.

În 1951, o echipă de specialiști de la Institutul de Folclor din București ajunge în satul artistei cu scopul de a identifica noi talente artistice din mediul rural pentru concursurile inter-comunale, inter-raionale și inter-regionale din acel an. Este remarcată de folcloristul Constantin Prichici. Interpreta câștigă premiul I pe regiune (Regiunea Teleorman) și premiul al II-lea pe țară.
 
În perioada 1951-1956 înregistrează peste 200 de cântece la Institutul de Folclor. Urmează cursurile Liceului de Muzică din București, în perioada 1954-1958, la clasa de canto popular, potrivit Wikipedia.

A efectuat numeroase turnee în țară și a colaborat cu orchestrele și ansamblurile: „Taraful Gorjului” – Târgu-Jiu („Doina Gorjului” de mai târziu), „Doina Argeșului” – Pitești, „Doina Olteniei” – Craiova, „Doina Ilfovului” – București, „Brâulețul” – Constanța, „Rapsodia Română” – București, „Flacăra Prahovei” – Ploiești.

După revoluție, Ileana Constantinescu s-a retras de pe scenă. Singurele apariții erau în duetele cu Ion Dolănescu, un bun și drag prieten alături de care a fost alături când acesta a murit. Nici sănătatea nu îi mai permitea să cânte în fiecare colț al României, așa cum făcea odinioară. A rămas aproape oarbă și nici nu mai vede să se semneze.