ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Numărul pensionarilor din România a ajuns la 5,245 milioane în ultimul trimestru din 2016, în scădere cu 44.000 față de aceeași perioadă a anului precedent, în timp ce pensia medie a crescut cu 7,2% într-un an, la 958 de lei (213 euro), anunță Institutul Național de Statistică.

Raportul pe total dintre numărul mediu de pensionari de asigurări sociale de stat și cel al salariaților a fost de 9 la 10; acest raport prezintă variații semnificative în profil teritorial, de la numai 5 pensionari la 10 salariați în Municipiul București, la 17 pensionari la 10 salariați în județul Teleorman.

Pensia medie de asigurări sociale de stat a variat cu discrepanțe semnificative în profil teritorial, ecartul dintre valoarea minimă și cea maximă depășind 400 de lei (750 lei în județul Giurgiu față de 1183 lei în Municipiul București).

Pensionarii de asigurări sociale dețin ponderea majoritară (99,9%) în numărul total de pensionari. Pensionarii de asigurări sociale de stat reprezintă 89,2% în totalul celor de asigurări sociale.

Pe categorii de pensii, numărul pensionarilor pentru limită de vârstă a fost preponderent (75,6%) în cadrul pensionarilor de asigurări sociale.

Pensionarii cuprinși în categoriile de pensii – anticipată și anticipată parțial ‐ au reprezentat 1,8%.

Numărul total al beneficiarilor prevederilor OUG nr.6/2009 privind instituirea pensiei sociale minim garantate (actual - indemnizație socială), în trimestrul IV 2016, a fost de 570,1 mii persoane, din care 467,3 mii persoane din sistemul asigurărilor sociale de stat, reprezentând 10,0% din totalul pensionarilor din această categorie, și 102,8 mii persoane din rândul pensionarilor proveniți din fostul sistem pentru agricultori, reprezentând 25,5% din totalul acestora.