ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ACTUALIZARE 13.08/08:00 Protestele de duminică seară s-au încheiat fără incidente. O parte dintre cele câteva mii de oameni prezenți a plecat în marș spre Palatul Parlamentului, circulația fiind blocată în zonă.

Aceștia au mărșăluit pe Calea Victoriei, iar la Universitate s-au întors în Piață pe bulevardul Magheru.


ACTUALIZARE 12.08/ 20:13
Peste 2.000 de persoane se află duminică seară, în jurul orei 20,00, în Piața Victoriei, unde se desfășoară un nou protest antiguvernamental, transmite Agerpres.

Cei mai mulți dintre protestatarii prezenți în Piața Victoriei sunt așezați în centrul pieței, alții în fața Muzeului Antipa, spre intersecția cu Bd. Ion Mihalache.

Printre protestatari se află și părinți veniți cu copii, unii chiar în cărucioare și cu biciclete.

Unul dintre protestatari flutură un uriaș drapel alb pe care, alături de harta României, este scris "Decembrie 1989". Oamenii din piață au steaguri tricolore, precum și ale UE, NATO, SUA, Angliei și Canadei, unii suflă în vuvuzele, iar alții scandează "PSD - Ciuma roșie!", "Demisia!", "Hoții".

 

ACTUALIZARE 23:08 Până în acest moment au fost gestionate 12 situații de urgență, în urma cărora două persoane au fost transportate la spital, fără a fi vorba de agresiuni. 

ACTUALIZARE 22:30 Grupuri de protestatari au început să plece din Piață 

 
ACTUALIZARE 21:43 Numărul persoanelor care participă sâmbătă seara la mitingul antiguvernamental din Piața Victoriei a depășit 25.000, potrivit unor surse, informeaza antena3.ro.

Un tânăr care a forțat dispozitivul de ordine publică a fost ridicat de jandarmi.

În timp ce oamenii din piață au intonat Imnul Național, pe fațada Palatului Victoria a fost proiectat un mesaj prin care se cerea demisia Guvernului. Protestatarii scandează "PSD - Ciuma roșie", "Demisia", "Jos Guvernul" și "România, trezește-te".

La un moment dat, în piață a apărut un grup de tineri care aveau fețele acoperite. Doi dintre ei au încercat să forțeze gardul instalat de jandarmi, unul fiind imobilizat și scos din mulțime.
 
ACTUALIZARE 20:42  Proteste sunt și în țară. Oamenii au ieșit din nou în stradă la Cluj Napoca, Timișoara, Constanța și Iași. Sunt  sute de protestatari care, pentru a doua zi, își strigă nemulțumirile și cer demisia guvernului.

ACTUALIZARE 20:15 S-au aprins luminile în Piața Victoriei. Protestatarii și-au adus lasere pe care le proiectează pe clădirea Guvernului și cer demisia. Au fost mici incidente. Doi protestatari au fost ridicați, după ce au adus injurii, transmite antena3.ro.

Mulți dintre protestatari au măști de protecție. Câțiva dintre ei au venit cu mai multe la ei și au împărțit și altora. Traficul în Piața Victoriei este blocat.

 ACTUALIZARE 19:20 Peste 2000 de persoane adunate în Piața Victoriei. Sunt restricții de circulație, se circulă numai pe bulevardele paralele cu această zonă. 

 
ACTUALIZARE 17: 30: Protestul diasporei continuă și sâmbătă. Zeci de persoane s-au adunat deja în Piața Victoriei încă de la primele ore ale zilei.  Se vorbește de un lanț uman pentru a nu mai permite huliganilor să se infiltreze printre ei.
 
Cu toate acestea, la prânz au existat și incidente între protestatari și jandarmi. Când forțele de ordine au început să monteze garduri de protecție în jurul manifestanților, câțiva dintre aceștia au început să le dărâme, trăgând de ele. Jandarmii au intervenit, punându-l la pământ pe unul dintre ei,
Pe tot parcursul acestor incidente, protestatarii din Piața Victoriei le-au strigat jandarmilor „Criminalilor" și „Hoților".



ACTUALIZARE 11:56 Femeia-jandarm care a fost lovită de mai multe persoane la protestul de vineri seară din Piața Victoriei ar putea rămâne paralizată pe viață, au declarat reprezentanții Jandarmeriei Române, precizând că acuzațiile potrivit cărora colega lor a fost abandonată sunt neîntemeiate.

 

„Am văzut multe titluri care insinuau că jandarmii și-au abandonat colegii. Nimic mai fals. Ce s-a întâmplat cu exactitate la acel moment va rezulta în urma verificărilor pe care noi le facem de fiecare dată în urma unor misiuni de amploare. Jandarmii nu-și abandonează camarazii și sunt dispuși să-și sacrifice viața, au demonstrat-o în nenumărate rânduri în teatrele de operații. Dincolo de intervențiile dificile de aseară, de departe, cea mai dificilă intervenție a fost să explicăm părinților colegei noastre că fata lor s-ar putea să rămână paralizată pe viață”, a spus locotenent colonel Marius Militaru.


ACTUALIZARE 11.08/10:45  Jandarmeria Română a precizat că ordinul de intervenție a fost dat de prefectul Capitalei. S-a intervenit în forță după ce jandarmii au fost loviți cu pietre, susțin autoritățile. Potrivit Jandarmeriei, 33 de persoane au fost duse la secție și s-au deschis opt dosare penale. S-a sutras o singură armă, de la femeia agresată de protestatari.  

Peste 450 de persoane, dintre care 35 de jandarmi, au avut nevoie de îngrijiri medicale, în urma violențelor care s-au produs, vineri seară, la mitingul din Piața Victoriei, a anunțat, sâmbătă, într-o conferință de presă, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Române, Marius Militaru.

Potrivit acestuia, 70 dintre cele 452 de persoane au fost transportate la spital, iar 11 dintre ele sunt jandarmi.

"Printre ei se află și colega noastră bătută cu bestialitate, al cărei diagnostic de prezentare la unitatea militară a fost de suspiciune fractură de coloană cervicală", a afirmat Militaru. 

 ACTUALIZARE  23:57: Două arme de foc ale Jandarmeriei au fost furate de protestatarii violenți. Se pare că este vorba de membri ai unor galerii de fotbal care atacaseră și un magazin din zona. Angajații magazinului ceruseră intervenția Poliției. Furtul s-a petrecut în timpul acelei intervenții, informeaza antena3.



ACTUALIZARE 23: 33 Doi jandarmi au fost înconjurați de un grup violent și loviți cu pumnii și picioarele până când un alt grup a intervenit și a format un scut uman în jurul celor doi. Cei doi au fost scoși din încercuire.

Unuldintre cei doi jandarmi este femeie, a confirmat purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei la România TV.

De asemenea, jandarmeria a folosit din nou tunul cu apă pentru împrăștierea protestatarilor.
 
ACTUALIZARE 23 17  Aproape 250 de persoane, între care nouă jandarmi, au primit îngrijiri medicale din partea echipajelor SMURD, la protestul din Piața Victoriei. Dintre persoanele pe care medicii le-au asistat, 16 au fost transportate la spital.

Până la acest moment, 247 de persoane prezente la mitingul din Piața Victoriei au avut nevoie de îngrijiri medicale, între care nouă jandarmi. Dintre persoanele asistate, 16 au fost transportate la spital, patru fiind jandarmi.

ACTUALIZARE 22:34  Alte 61 persoane prezente la protest au avut nevoie de îngrijiri medicale. În total, 172 intervenții

Potrivit ISU București-Ilfov, în intervalul orar 20:00-21:00 au fost acordate îngrijiri medicale pentru 61 de persoane. În total, până la ora 21.00, 172 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale, dintre care trei jandarmi.

Peste 20.000 de persoane protestează, la ora transmiterii știrii, în fața Guvernului, unde s-au înregistrat câteva incidente între manifestanți și forțele de ordine. Pentru câteva zeci de minute, au existat îmbrânceli între manifestanți și forțele de ordine. Pentru că protestatarii au încercat să ocupe spațiul din fața Guvernului și au forțat gardurile, aruncând în același timp și cu pietre, sticle și alte obiecte către jandarmi, aceștia au intervenit cu spray-urile cu piper din dotare.

ACTUALIZARE 22:21 Jandarmeria a transmis că dacă mulțimea nu degajează zona, va interveni în forță: "S-au făcut somațiile legale, se va interveni spre restabilirea ordinii publice, cele trei semnale luminoase de avertizare au fost făcute". 

 

 ACTUALIZARE 21:13 Jandarmeria Română informează că la mitingul din Piața Victoriei au ajuns și membrii galeriilor de fotbal, subliniind că persoanele care protestează pașnic sunt rugate să nu intre în conflict cu aceștia și nici să le sprijine acțiunile violente, relateaza Mediafax.
 
„În Piața Victoriei și-au făcut apariția persoane cunoscute ca făcând parte din grupuri violente și galerii ale unor echipe de fotbal. Rugăm protestatarii de bună credință să se delimiteze de aceste grupuri și să nu sprijine în niciun fel acțiunile lor violente! De asemenea, îi rugăm pe oamenii care protestează pașnic să nu intre în conflict cu aceste persoane! Repetăm apelul nostru la calm și recomandăm femeilor și persoanelor însoțite de copii să se retragă din zona în care au loc violențe!”, precizează Jandarmeria Română, printr-o postare pe Facebook.

Alții au fost scoși cu targa, iar unui cameraman i s-a făcut rău. Din cauza protestelor din Piața Victorie, traficul a fost deviat pe Șoseaua Kiseleff, de la intersecția cu Ion Mincu. Alte restricții sunt: pe bulevardul Aviatorilor, Bulevardul Lascăr Catargiu de la Piața Romană, breteaua Iancu de Hunedoara către Piața Victoriei, strada Paris și breteaua de acces către Piață de la intersecția cu bulevardul Ion Mihalache, arată Brigada Rutieră. 

 

 
ACTUALIZARE 20:13 Peste 2.000 de oameni s-au strâns vineri seara, în Piața Unirii din Sibiu, la mitingul Diasporei, majoritatea fiind cu steaguri și vuvuzele. "PSD, ciuma roșie!", "Demisia!", "Jos Dragnea!" sunt doar câteva din scandările care se aud la Sibiu. Acest miting este autorizat de Primărie să aibă loc până la ora 22,00, potrivit Agerpres.
 

În zona centrală a municipiului Cluj-Napoca erau adunați după ora 19,00 în jur de 1.000 de protestatari. Ei poartă steaguri tricolore, pancarte cu mesaje anti-PSD și cer demisia Guvernului.

Peste 300 de ieșeni erau prezenți în jurul statuii domnitorului Alexandru Ioan Cuza din Piața Unirii. Ei spun că s-au solidarizat cu manifestația de la București, din Piața Victoriei, și scandează lozinci antiguvernamentale.


ACTUALIZARE ora 18:30  36 de persoane, printre care doi jandarmi, au avut nevoie de îngrijiri medicale după incidentele din Piața Victoriei, anunță reprezentanții Inspectoratului pentru La Brașov peste 200 de persoane protestează vineri, în fața Prefecturii, începând cu ora 18.00, împotriva Coaliției PSD-ALDE și a Guvernului. Protestatarii poartă steaguri tricolore și fluieră din vuvuzele. Ei scandează ''PSD-ciuma roșie'', ''Demisia'', ''Demisia'', ''Uniți, salvăm toată România'', ''Fără penali la guvernare și în funcții publice''. Protestul se desfășoară fără incidente.

Aproximativ 200 de persoane erau adunate, după ora 19,00, în fața Palatului Administrativ din Bistrița, la o manifestație de protest împotriva coaliției de guvernare și de solidaritate cu mitingul diasporei din Capitală. Protestatarii agită steaguri tricolore și folosesc vuvuzele și portavoci pentru a se face auziți.

Circa 500 de persoane s-au adunat la protestul antiguvernamental din Timișoara, în jurul orei 19,30. Oamenii flutură steaguri tricolore și ale Uniunii Europene și scandează lozinci împotriva PSD și Guvernului.


ACTUALIZARE 17 00 Echipajele de prim ajutor au acordat îngrijiri medicale unui număr de 36 de persoane, după violențele de la protestul din Piața Victoriei.

Printre cei care au avut nevoie de paramedici se numără și doi jandarmi, unul cu suspiciune de fractură la degetul mâinii drepte, care a fost transportat la spital, și unul cu escoriații la o mână, dar care a refuzat transportul la spital.

Cele mai frecvente acuze ale persoanelor care au fost în grija pompierilor SMURD au fost lipotimiile și iritații ale ochilor sau iritații de căi aeriene, precizează reprezentanții ISU București-Ilfov.
 
Știrea inițială

În Piața Victoriei din București au sosit primele sute de persoane pentru protestul diasporei anunțat pentru vineri, 10 august. După cum s-a anunțat pe rețelele de socializare, în Piața Victoriei se vor strânge oameni care să protesteze împotriva Guvernării PSD-ALDE.

În jurul orelor 14:00, Jandarmeria a anunțat că a scos din mulțime o persoană care ar fi tulburat liniștea publică, asupra acestuia găsindu-se spray-uri cu vopsea.