ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Directorul companiei de stat pentru Ape Minerale spune că în peturile scoase la vânzare poate fi inclusiv apă de la robinet, pentru că producătorii nu au licență, iar autoritățile nu știu ce toarnă ei în sticle. Așadar, amenzile și cantitățile retrase de pe piață pot fi infime în comparație cu prejudiciile aduse consumatorilor.

România nu are în acest moment o legislație clară pentru apa care se îmbuteliază, spune directorul companiei de stat pentru Apele Minerale. Deși în țară sunt 68 de ape minerale licențiate, iar pentru acordarea unei licențe un izvor este monitorizat timp de doi ani, hipermarketurile care îmbuteliază și vând apa de masă nu sunt obligate să respecte aceste reguli.

„Nimeni nu poate să știe în acest moment ce se vinde, de unde este apa... poate să fie și de la chiuvetă, și din lac, și dintr-un foraj. Tot ce vedeți dumneavoastră în consum, prin hipermarketuri sau magazine, că e apă de masă sau apă de izvor nu sunt reglementate de nici o lege”, spune Radu Dumitru, director general Societatea Națională a Apelor Minerale.

Singura instituție care avizează aceste izvoare este Direcția de Sănătate Publică. Din cauză că producătorii acestor ape nu plătesc redevențe statului român, pot scoate la vânzare peturile cu prețuri mult mai mici decât cele pentru apa minerală plată. Efectul este scăderea consumului de apă minerală - de la 1,5 miliarde de litri, la doar 1 miliard de litri în doar câțiva ani.

Redevența pentru apele minerale este de 4 euro pentru 1.000 de litri, iar statul încasează 5 milioane de euro anual din exploatarea izvoarelor licențiate, potrivit digi24.ro. Veniturile ar putea fi de trei ori mai mari dacă ar fi controlată și taxată și apa de masă, spun reprezentanții companiei de stat.

Cinci sortimente de apă îmbuteliată, care ar fi periculoasă pentru consum, au fost descoperite de ANPC în magazine din București. Rezultatele unor analize au arătat depășiri de până la 200 de ori a cantității de germeni în apa ambalată.