ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Pe internet circulă o  „știre ”despre președintele Rusiei, Vladimir Putin, care ar fi avut un dialog cu regele Arabiei Saudite. Părintele Savatie Baștovoi, unul din cei mai erudiți clerici ai Bisericii Ortodoxe din Moldova, aflată sub ascultarea Patriarhiei Moscovei, a clarificat lucrurile în privința acestei povești pe blogul său., afirmând că „Legendele care fac din Putin un salvator al Ortodoxiei și în genere al Europei creștine sînt făuriri propagandistice”.

Iată textul:
 

Pe internet circula o nouă legendă despre Putin (Vladimir), răspîndită de site-uri ortodoxe. În legendă se povestește cum Putin îl înfruntă pe un rege arab și refuză să construiască o mecete în Rusia. Am simțit nevoia să precizez că în Rusia există mecete și e chiar în Moscova, chiar în centrul Moscovei, lînga Palatul Sporturilor Olimpiiskii, avînd o suprafață de aproape 20.000 m2. Mecetea datează din 1904 și a fost redeschisă, cu foarte mare scandal în rîndul rușilor, chiar în anul 2015. Care Putin și cu care rege arab nu s-au înțeles în privința ridicării moscheii pe teritoriul sfînt al Rusiei, rămîne o enigmă.

Dat fiind numărul mare al musulmanilor în Rusia (circa 20 milioane), Putin apare și ca un apărător al islamului, acolo unde e cazul. Acesta este și motivul pentru care Biserica Ortodoxă Rusă evită prozelitismul în zonele musulmane ale Federației Ruse, predicile îndreptate împotriva musulmanilor fiind considerate oarecum neadecvate. Patriarhul Rusiei participă la reuniunile liderilor religioși din Rusia alături de musulmani. Turbanele pot fi văzute chiar și la ședințele Sinodului Pan Rusesc condus de patriarh.

Legendele care fac din Putin un salvator al Ortodoxiei și în genere al Europei creștine sînt făuriri propagandistice, de altfel cu foarte mare priză în rîndul ortodocșilor români nu doar din țară, ci și a celor din diaspora. Cine le aduce în România și cum de se întîmplă să aibă o atît de puternică penetrare și răspîndire, e o altă întrebare. Cred că trebuie să deosebim lucrurile bune pe care le poate face orice lider politic de ceea ce depășește veridicul și adevărul, pentru a ne păstra dreptul la cuvînt cu alte ocazii, mult mai importante pentru Ortodoxie.
Dau mai jos legenda despre Putin și ”regele arab”, cît și informația despre moscheia din Moscova.
—————
Legenda:
Acum câțiva ani regele Arabiei l-a vizitat pe Putin la Moscova. Inainte de a pleca i-a spus lui Putin că ar vrea să cumpere o mare parcelă și să ridice, numai cu bani arabi, o mare moschee în capitala rusă.
"Nu e o problemă”, i-a răspuns rusul, "dar cu o condiție: să autorizați să se construiască deasemenea în capitala arabă o mare Biserică ortodoxă”.
"Nu se poate” spuse arabul.
"De ce?” a întrebat Putin.
"Pentru că religia voastră nu este adevărată și nu putem lăsa ca poporul să fie înșelat”.
"Eu gândesc la fel despre religia ta și fără îndoială aș permite ridicarea templului tău dacă ar fi echivalent, așa că am terminat subiectul”.