ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Produsul notificat de autoritățile italiene nu era obținut din lapte de oaie, ci de vacă, o spune ANSVSA.

Italienii au recunoscut că, dintr-o eroare, a fost menționat un sortiment de brânză provenit de la S.C. Brădet - este anunțul făcut, printr-un comunicat de presă, de Autoritatea Națională Sanitară-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA).


"În data de 18 martie, la solicitarea ANSVSA de clarificare și de completare a informațiilor transmise prin Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente și Furaje, autoritățile italiene au admis faptul că, din eroare, în notificarea de alertă inițiată în data de 16.03.2016 a fost menționată o brânză provenită de la SC Brădet, produsă din lapte de oaie, în loc de brânză produsă din lapte de vacă."

ANSVSA a solicitat să se facă modificarea și pe portalul SRAAF, la secțiunea accesibilă publicului.

"Notificarea de alertă, modificată în data de 18 martie și postată de autoritățile italiene doar în secțiunea SRAAF accesibilă autorităților competente din statele membre, conține un buletin de analiză, emis în data de 17.03.2016, care nu menționează informații, precum:

-Numele producătorului;

-Sortimentul exact de produs;

-Numărul lotului;

-Data fabricării;

-Data expirării;

În acest buletin de analiză parțial se precizează faptul că proba de brânză a fost recoltată dintr-un spital din Florența (Italia) în data 14.03.2016. În proba analizată au fost identificate genele verotoxigene și se lucrează pentru izolarea tulpinii de Escherichia Coli." 

ANSVSA susține că face în continuare demersuri pentru obținerea informațiilor mai sus menționate.
 
Președintele ANSVSA, Andrei Butaru, a declarat, vineri, într-o conferință de presă, că pe 5 martie Brădet a anunțat retragerea voluntară a tuturor produselor fabricate în februarie, iar pe 6 martie a furnizat ANSVSA listele de distribuție, ale clienților din România, unde se găseau 20.364 kilograme, toată cantitatea fiind retrasă și distrusă, și din statele membre: Spania: 10.385 kg, Germania 1.410 kg, Belgia 1.108 și Italia 6.517 kg.
 
Autoritățile italiene au înregistrat pe 16 martie 2016, în Sistemul de alertă rapidă pentru alimente și furaje (RASFF), o notificare privind contaminarea cu Escherichia coli (E-coli), producătoare de toxina Shiga, a brânzei de oaie din România. Notificarea transmisă prin intermediul RASFF este clasificată ca „alertă”.

Italia a transmis această notificare, ce se dovedește a fi eronată, după ce un copil de 14 luni ar fi fost internat într-un spital pediatric din orașul Florența, în Italia, într-un caz probabil de sindrom hemolitic-uremic, provocat de bacteria E-coli, posibil după ce a consumat brânză provenită din România, de la S.C. Brădet, conform unui comunicat al autorităților sanitare locale.