ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ACTUALIZARE 18:25 Președintele Iohannis a anunțat că de pe 15 mai, slujbele se vor relua, dar vor fi oficiate doar în aer liber. Acesta nu a menționat nimic despre sfânta Împărtășanie și modalitatea de acces la această taină a Bisericii.

Rămâne de văzut dacă statul a acceptat să renunțe la intruziunea în cultul Bisericii sau dimpotrivă, BOR va face un compromis.

Textul inițial


Pentru prima dată în istorie, cel puțin istoria recentă, Biserica Ortodoxă Română este pusă în fața unei alegeri: acceptarea intervenției statului în cultul ortodox sau limitarea accesului cetățenilor statului la slujbe.

Una dintre variante a fost dezvăluită azi de către siteul G4Media.ro: anume că Patriarhul Daniel le-a propus ierarhilor o soluție în care credincioșii puteau participa la slujbe începând cu 15 mai, dar fără putința de a se împărtăși. În același timp, păstrându-se rânduiala veche de nouă secole a Bisericii, respectiv împărtășania cu aceeași linguriță.

Termenul până la care ierarhii se puteau pronunța era 11 mai, ora 20:00. 

„Împărtășirea euharistică a credincioșilor la Sfânta Liturghie cu aceeași linguriță, deși nu este reglementată canonic de vreun Sinod Ortodox, totuși, în Ortodoxie aceasta este o practică de aproape nouă secole. Prin urmare, această practică nu poate fi schimbată nici în timp de pandemie, chiar dacă medicii epidemiologi cer această schimbare, ca o condiție pentru a permite participarea și împărtășirea credincioșilor mireni la Sfânta Liturghie. În acest caz, se va solicita autorităților de Stat să permită doar participarea credincioșilor la Sfânta Liturghie, iar împărtășirea lor comună cu Sfânta Euharistie să fie hotărâtă la o dată ulterioară, după 1 iunie 2020, în consens cu celelalte Biserici Ortodoxe.

De răspunsul primit astăzi de la ierarhii Sfântului Sinod depinde mâine poziția Bisericii noastre în relație cu autoritățile de stat care pot permite sau nu participarea credincioșilor la Sfânta Liturghie, după data de 15 mai 2020”, arăta adresa trimisă către ierarhi a Patriarhului.

Ce au răspuns aceștia nu știm, dar niște indicii există.

Cel mai important dintre acestea a fost mesajul Patriarhului Daniel de azi, după amiază. Cu un chip evident marcat - probabil de stresul acestor zile, Patriarhul românilor a subliniat faptul că oamenii ar trebui să comunice cu Dumnezeu „și atunci când suntem lipsiți de participarea fizică la serviciile religioase”.

Mai mult, Patriarhul spune clar că: „Biserica suferă mult, deoarece slujitorii ei nu se pot ruga împreună în aceeași biserică, în același locaș de cult cu credincioșii.

În acest sens, casele credincioșilor din parohii devin paraclise sau capele familiale care, prin rugăciune, țin legătura cu bisericile din parohii, mărturisind credința comună în Domnul nostru Iisus Hristos”.

În final, Patriarhul spune  - și aici avem un care-și alege cu atenție fiecare cuvânt -, că „La sfârșitul acestei pandemii, avem încredințarea că Dumnezeu îi va lumina pe toți oamenii să înțeleagă mai bine că numai prin credință, speranță și iubire, exprimate în fapte bune pentru ceilalți semeni, pot fi depășite perioadele de încercare și suferință și pot fi simțite pacea și bucuria Lui”.

Din punctul meu de vedere, în acest moment, Biserica nu a acceptat „oferta” statului de a renunța la Sf. Împărtășanie și deci nici intruziunea în cultul Bisericii.

Care ar fi argumentele: de vreme ce azi trebuia ca Biserica să se prezinte „în fața autorităților de stat” cu răspunsul Sinodului, e clar că mesajul public al Patriarhului nu putea veni decât după această întâlnire.

E clar că, până acum, nicio parte nu vrea să cedeze, de-aceea Patriarhul spune că „Biserica suferă mult, deoarece slujitorii ei nu se pot ruga împreună în aceeași biserică, în același locaș de cult cu credincioșii”. Ceea ce semnifică faptul că Bisericii i s-a transmis că statul nu vrea să deschidă lăcașurile de cult începând cu 15 mai.

Tot astfel, rezultă că deși Biserica nu acceptă intruziunea statului, nici nu dorește să intre în conflict direct cu acesta. Să facă o „haiducie pastorală”, cum spunea Episcopul Iustin.

Momentan suntem într-un „stand-off”. Probabil că Biserica așteaptă ca credincioșii să arate mai clar că își doresc participarea la slujbe și nădăjduiește că actualii conducători vor înțelege importanța credinței pentru păstrarea păcii sociale.

Ce va fi mâine? Nu știm.