Un număr de 12 județe nordul și vestul României se vor afla sub Cod galben de ninsori și viscol până luni după-amiază, la ora 14:00, în timp ce, la nivelul întregii țări, se vor semnala precipitații mixte și vânt puternic până marți.

Potrivit atenționării Cod galben emise duminică de Administrația Națională de Meteorologie (ANM), în a doua parte a nopții de duminică spre luni (13/14 ianuarie) și în cursul zilei de luni (14 ianuarie) în zona Munților Apuseni, în nordul Carpaților Orientali și local în zona înaltă din vestul Carpaților Meridionali, va ninge și local se vor cumula cantități de peste 20...25 l/mp, iar stratul de zăpadă va fi consistent. Vântul va prezenta intensificări susținute, îndeosebi în zonele de creastă, unde rafalele vor depăși 90-100 km/h, viscolind ninsoarea, spulberând zăpada și determinând diminuarea semnificativă a vizibilității, notează Agerpres.

Ninsori, în general moderate cantitativ, vor fi și în Maramureș și local în nordul Transilvaniei.

Județele aflate sub Cod galben sunt Maramureș, Bistrița-Năsăud, Mureș, Harghita, Satu Mare, Sălaj, Bihor, Cluj, Arad, Alba, Hunedoara și Caraș-Severin.

Totodată, la nivelul întregii țări se vor semnala precipitații moderate cantitativ (mixte în zonele joase de relief din vest, predominant ninsori în Maramureș și Transilvania și ninsori la munte) și intensificări ale vântului, potrivit unei informări meteo valabilă în intervalul 13 ianuarie, ora 15:00 - 15 ianuarie, ora 8:00.

Izolat se va produce polei.

Vântul se va intensifica treptat în toate zonele de munte, cu precădere la altitudini mari, unde rafalele vor depăși temporar 70...80 km/h, viscolind ninsoarea sau spulberând zăpada. Intensificări vor fi și în restul țării, în noaptea de duminică spre luni (13/14 ianuarie) în regiunile vestice, iar pe parcursul zilei de luni (14 ianuarie), local și în cele sudice, centrale, estice și sud-estice, în general cu viteze de 45-55 km/h.

Marți (15 ianuarie) și miercuri (16 ianuarie) vântul va continua să sufle tare în toate zonele de munte, spulberând zăpada și viscolind ninsoarea, dar intensificări ale vântului vor fi local și temporar și în celelalte zone.