ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ANSVSA a publicat rezultatele parțiale ale analizei probelor prelevate din alimentele indicate de Ministerul Sănătății ca probabilă sursă a îmbolnăvirii copiilor diagnosticați cu sindrom hemolitic uremic. Concluzia inspectorilor sanitar-veterinari este că nu există o legătură între îmbolnăvirea bebelușilor și consumul brânzei de vaci.
 
Brânza de vaci produsă pe 22 februarie este lotul care a fost incriminat pe nedrept ca fiind principala sursă de îmbolnăvire a copiilor cu SHU.

Iată comunicatul ANSVSA:
 
Institutul de Igienă și Sănătate Publică Veterinară (IISPV) a recepționat, până pe data de 29 februarie 2016, un număr de 337 de eșantioane din probe prelevate din alimentele indicate de Ministerul Sănătății și notificate prin Sistemul Rapid de alertă pentru Alimente și Furaje

La acestea se adaugă un număr de 59 de eșantioane, recepționate până pe data de 3 martie 2016, din probe prelevate de echipele mixte DSV - DSP din apă, produse lactate și lapte materie primă și 15 eșantioane din probe de produse lactate, solicitate pentru a fi analizate, de către proprietarul unității de procesare a laptelui din județul Argeș, în cadrul programului de autocontrol.

Până la această dată, din totalul de 411 eșantioane recepționate, 312 au fost finalizate (două cu rezultate pozitive) și 99 de eșantioane sunt în lucru.

Datele rezultate din verificările ANSVSA indică faptul că nu există o legătură directă de cauzalitate între brânza de vaci din lotul produs în data de 22.02.2016 și îmbolnăvirile copiilor diagnosticați cu SHU. 

Precizăm că procesul de pasteurizare a laptelui materie primă asigură distrugerea bacteriilor din grupul Escherichia Coli (inclusiv O 26), iar produsele rezultate sunt sigure pentru consum.

În ceea ce privește proba pozitivă depistată la carnea de pasăre (cazul Bacău), precizăm că, prin tratarea termică corespunzătoare și respectarea normelor de igienă, se împiedică transmiterea bacteriilor din grupul Escherichia Coli (inclusiv O 26).

Ca urmare a recomandărilor Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor, ANSVSA, în cadrul verificărilor pe care le desfașoară, va extinde investigațiile la nivelul exploatațiilor de animale, care au produs sau furnizat alimente consumate, al procesării alimentelor și al ingredientelor din compoziția produselor alimentare, conform datelor transmise de Ministerul Sănătății.

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews