ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Medicul român Camelia Smicală, ai cărei copii au fost luați de către Protecția Copilului din Finlanda și duși în centre de plasament, a postat pe pagina sa de Facebook, un mesaj extrem de dur la adresa guvernului României.

Aceasta susține că guvernul României o lasă să achite singură cheltuielile juridice uriașe contractate de statul român cu intenția de a o ajuta, după ce în septembrie 2017 un ministru al guvernului Tudose a venit în Finlanda pentru a se interesa de cazul Smicală.

„Și veștile bune s-au întors împotriva noastră, pentru ca România a refuzat sa plătească. Au anunțat pompos ca fac și dreg, s-au plimbat 4 comisii prin Finlanda, au tratat cu o avocată finlandeză pe care au plimbat-o pe la negocieri și ședințe (și normal ca avocata a facturat), iar când a fost vorba de plată, s-au dat la fund. Și la propriu și la figurat, pentru ca vechiul guvern a plecat iar noul nu mai recunoaște nimic. Ambasadorului nu i se răspunde nici măcar la e-mailuri. N-ar fi fost mai cinstit sa recunoașteți ca va doare undeva de noi, în loc sa ne agravat situația? Factura, pe negocierile guvernului, mi-a venit mie. Și eu nu am cum sa o plătesc. Și nu am cum sa plătesc nici oalele sparte lăsate în urma de cele 4 comisii”, a scris Camelia Smicală pe Facebook.

Pe data de 16 mai 2015, Maria și Mihai au fost ridicați din familia lor de către Lastensuojelu, echivalentul finlandez al Barnevernet-ului norvegian.

S-au bucurat de „protecția” serviciilor sociale până pe 21 decembrie 2015, când au fost returnați familiei, sub motivația oficială că acasă este cel mai bun loc pentru ei.
 
Pe 16 mai 2016, copiii au fost din nou luați cu forța în custodia Lastensuojelu, de data aceasta în fața școlii, în văzul profesorilor și al colegilor. La scrisorile și plângerile formulate de profesorii consternați de această măsură, Lastensuojelu oferă un răspuns scurt și categoric prin transferarea copiilor în alte școli.

Deși există nenumărate dovezi care arată că Maria și Mihai sunt extrem de afectați de separarea de familie, Lastensuojelu susține că acționează în conformitate cu principiul numit „interesul superior al copilului”, iar copiii sunt beneficiari ai sistemului.

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews