ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


România este „o lume a Răsăritului",  iar viitorul nostru nu poate fi altul decât al locului unde ne aflăm, în Europa Orientală, a declarat joi vicepreședintele Academiei Române, Răzvan Theodorescu, în cadrul unei dezbateri desfășurate la fundația lui Adrian Năstase, informează Hotnews. Poziția fostului ministru al Culturii nu este cu nimic nouă, fiind enunțată și de marele istoric Nicolae Iorga în celebrul volum „Bizanț după Bizanț”.

Academicianul a vorbit despre poziționarea socială și istorică a țării noastre. „Noi suntem o lume a Răsăritului. Că e bine, că e rău, așa ne-a așezat Dumnezeu și mentalul nostru este un mental răsăritean", a afirmat Theodorescu, potrivit Agerpres. 

El a vorbit și despre tendințele din această parte a lumii. „Răsăritul Europei, din care noi facem parte, (...) Răsăritul acesta este foarte puțin iubitor de democrație. Este foarte iubitor de autocrație, spre deosebire de lumea cealaltă, occidentală", a spus Theodorescu. 

Totodată, el a subliniat și influențele din această parte a continentului. 

„Mulți m-au etichetat atunci când am vorbit despre cei doi mai jucători europeni care sunt în afara Uniunii Europene și de care nu poți să nu ții seamă - cei doi jucători de tradiții imperiale, de tradiții absolutiste, cei doi jucători care se numesc pe de o parte Rusia lui Putin și Turcia lui Erdogan", a adăugat academicianul. 

El a afirmat că România nu poate fi cuprinsă în zona Europei Centrale pentru că tradițiile acestei lumi nu au nimic în comun cu noi. 

„N-avem ce căuta în Europa Centrală, în Europa lui Kafka, a lui Musil, a lui Brod, a lui Zweig, a lui Kundera. Aia este o altă lume, este lumea austrocrației, o lume de alte tradiții, cu care noi nu avem nimic în comun, lumea protestantă și lumea catolică, extrem de respectabile, dătătoare de măsură pentru Europa Occidentală și pentru periferia ei creatoare, care este Europa Centrală", a evidențiat el. 

În acest context, el a vorbit despre perspectivele țării noastre. 

„Trebuie să ne gândim puțin cum ne gestionăm viitorul. Viitorul nostru nu poate fi altul decât al locului unde ne aflăm, în Europa de Sud-Est, în Europa Orientală, în relații excelente cu cealaltă Europă, cu care, întâmplător, instituțional, ne învecinăm. Și e bine că ne învecinăm, într-un fel", a mai spus Răzvan Theodorescu. 

Dezbaterea „Între unitate și contradicție: cele două Europe", ce a avut loc la sediul Fundației Europene "Titulescu", a fost moderată de președintele fundației, Adrian Năstase.